January 29, 2022

Wie een nieuw huis koopt, betaalt spijtig genoeg veel meer dan alleen maar de aankoopprijs. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een notaris onder de arm te nemen om de nodige aktes op te maken. Hij doet ook achterliggend onderzoek zodat je er zeker van bent dat je ook krijgt wat je hebt gekocht. Bij een lening via het Vlaams Woningfonds liggen de notariskosten echter lager dan bij een normale hypothecaire lening. Laten we daarom de kosten verbonden aan een sociale lening eens van dichterbij bekijken.

Wat is het Vlaams woningfonds?

De Vlaamse Overheid richtte het Vlaams Woningfonds op om de minderbedeelden in onze maatschappij een helpende hand te bieden. Zoals de naam al aangeeft houdt deze instantie zich hoofdzakelijk met het thema huisvesting bezig. Naast het verstrekken van zogenaamde sociale leningen voor de aankoop van een woning, kan je bij het Vlaams Woningfonds ook terecht voor het lenen van waarborgen en voor het huren van sociale woningen.


Wie een lening bij het Vlaams Woningfonds wilt afsluiten moet natuurlijk wel aan een bepaald aantal voorwaarden voldoen. Zo wordt onder meer naar je minimum- en naar je maximumloon gekeken. Daarnaast moet ook de woning een aantal voorwaarden vervullen.

Wat zijn de notariskosten via het Vlaams woningfonds?

Bij het afsluiten van een lening komen er meer kosten aan te pas dan enkel de kosten die je moet maken voor het afbetalen van de lening. Wie al eens een hypotheek heeft afgesloten, weet dat een van de grootste kosten de zogenaamde notariskosten of aktekosten zijn. Het gaat in dit geval om zowel de kredietaktekosten als de aankoopaktekosten. In beide gevallen wordt een akte opgesteld waarbij ook een ereloon voor de notaris moet betaald worden. Meestal liggen deze kosten rond ongeveer 6% van de aankoopprijs; een bedrag dat dus snel tot enkele duizenden euro’s kan oplopen.


Het Vlaams Woningfonds speelt echter in op de vaak moeilijke financiële situatie door mooie kortingen op deze notariskosten aan te bieden. Het ereloon voor het opstellen van de akte van het krediet wordt zo met de helft verminderd. Voor het ereloon van de notaris bij de akte van de aankoop vervolgens kan je een vermindering van om en bij de 300 euro krijgen als het gaat om een aankoop met toepassing van verminderd registratierecht en als je minstens de helft van het aankoopbedrag bij het Vlaams Woningfonds leent.

Welke kosten zijn er naast de notariskosten via het Vlaams woningfonds?

Zoals bij elk hypothecair krediet zijn er naast de aktekosten en bijhorende notariskosten nog enkele andere vaste kosten die je ook bij een lening via het Vlaams Woningfonds zult moeten betalen.

1. Dossierkosten:

Bij het Vlaams Woningfonds betaal je voor het afsluiten van een lening eenmalig dossierkosten. Het gaat om een bedrag van 100 euro.

2. Rente:

Je betaalt op het geleende bedrag net zoals bij een klassieke hypothecaire lening een rente. De kosten van de rente liggen bij een sociale lening echter een stuk lager dan bij een gewone lening.

3. Handlichtingskosten:

Deze kosten zijn enkel van toepassing als er een scheiding of beëindiging van samenwoning plaatsvindt. In dat geval moet de lening worden overgenomen en daar worden kosten voor aangerekend.

Kosten die bij een sociale lening wegvallen, zijn schattingskosten en reserveringskosten bij een lening voor verbouwingen.

Vragen over een lening bij het Vlaams woningfonds

Zit je toch nog met vragen over de notariskosten of andere kosten verbonden met de sociale lening van het Vlaams Woningfonds dan kan je steeds bij Kredietadvies terecht.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen