May 30, 2023

Woning op het oog? Dan komt de ultieme droom van vele mensen weer een stukje dichterbij. Je hebt vast en zeker het financiële plaatje voor de aankoopprijs van de woning in acht genomen en wie weet kan je de vraagprijs nog wel enkele duizenden euro’s naar beneden krijgen. Dit zou interessant zijn omdat je zo nog wat geld overhoudt voor het betalen van bijkomende kosten zoals de notariskosten. Het eigenlijke bedrag dat je neertelt voor de woning is immers maar 1 kostenpost. Bijkomende zaken die je in het achterhoofd moet houden bij het kopen van een huis zijn onder meer de notariskosten, de rente, de schuldsaldoverzekering, de brandverzekering en de dossierkosten.

Wat zijn notariskosten bij het kopen van een huis?

De notariskosten… we hebben het woord zonder twijfel al eens horen vallen, maar voor vele mensen blijft het toch een grijze zone. Wat betekenen deze kosten nu precies? Laten we eens in detail bekijken wat de notariskosten zijn bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypothecaire lening hiervoor.

  1. Registratierechten: Zoals de naam het al aangeeft, zijn dit de kosten die gepaard gaan met het registreren van de notariële akten. De notariële akte is het document dat op wettelijke wijze de verkoop van een woning vastlegt. Het wordt door alle partijen (koper, verkoper en notaris) ondertekend.
  2. Hypotheekrecht: Dit zijn de kosten die moeten gemaakt worden om je hypotheek in te schrijven in het hypotheekregister.
  3. Ereloon: Dit is door de overheid vastgelegd en mag dus niet meer of minder bedragen. Bij sociale leningen wordt dit ereloon wel gehalveerd.
  4. Administratieve kosten: De totaalsom van alle administratieve kosten die geen onderdeel vormen van de andere notariskosten. Denk hierbij aan extra opzoekingswerk, informatie aanvragen over bijvoorbeeld vergunningen, openbaarmakingsformaliteiten en de algemene werkingskosten van het notariaat.
  5. Uitgaven aan derden: Een notariaat moet zelf ook bepaalde kosten betalen aan derden zoals de overheid en andere instanties. Deze kosten worden ook doorgerekend. Denk bijvoorbeeld aan stedenbouwkundige inlichtingen bij de gemeente.
  6. BTW: En dan is er natuurlijk nog de BTW van 21% die je moet betalen op het ereloon en de administratieve kosten.

Hoeveel bedragen de notariskosten concreet bij het kopen van een huis?

Nu we alle factoren die de notariskosten bepalen, hebben besproken, stelt zich waarschijnlijk de vraag: Maar wat betekent dat nu concreet in euro’s? Onderstaand vind je een raming van de notariskosten in Vlaanderen voor een eerste woning en dit voor verschillende bedragen. Pas op: dit is slechts een raming:

  • Voor een woning van +/- 200.000 euro worden de notariskosten op +/- 7200 euro geraamd.
  • Voor een woning van +/- 300.000 euro worden de notariskosten op +/- 13500 euro geraamd
  • Voor een woning van +/- 400.000 euro worden de notariskosten op +/- 16800 euro geraamd
  • Voor een woning van +/- 500.000 euro worden de notariskosten op +/- 20200 euro geraamd

Belangrijke hervormingen van de notariskosten in 2023

Naast het minder goede nieuws van de extra kosten, is er wel het goede nieuws dat de notariskosten vanaf januari 2023 drastisch zijn gedaald door een hervorming van het notariaat door de minister. Deze hervorming had en heeft als doel om de administratieve kosten van de notaris te beperken. Zo werd bepaald dat deze vanaf nu maximaal 1250 euro mogen bedragen. Enkel bij woningen die meer dan 800.000 euro kosten zal deze hervorming geen voordeel opleveren en zelfs extra geld kosten. Maar dan spreken we over slechts 2% van de hele woningmarkt. Terwijl de notaris vroeger als het ware kon vragen wat hij wou als het op ereloon en administratieve kosten aan kwam, wordt dat nu beperkt en zullen ze ook veel transparanter tewerk moeten gaan. Notariaten zullen bijvoorbeeld exact moeten doorgeven waar hun kosten vandaan komen. De hele hervorming betekent dat je bij het kopen van een woning al gauw 1000 euro en meer gaat besparen op de notariskosten in vergelijking met de jaren voor 2023.

Bespreek de extra kosten samen met Kredietadvies

Wil je meer weten over de extra kosten bij het kopen van een huis? Aarzel dan niet om advies in te winnen bij Kredietadvies. Samen met jou bekijken ze precies wat de mogelijkheden zijn en wat het kopen van een huis jou echt gaat kosten. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen