January 31, 2022

Bij de aankoop van je woning kunnen de bijkomende kosten – ook wel de notariskosten genoemd – flink oplopen. We begrijpen dat je voor die kosten een extra lening wilt aangaan. Welke bank leent notariskosten bij? Dat kom je te weten in deze blog.

Maar zeg, is een notaris écht nodig?

Bij de aankoop van een woning is de tussenkomst van een notaris verplicht. Hij is de persoon die jou informeert en begeleidt gedurende het aankoopproces. Zo is het de verantwoordelijkheid van de notaris om alle nodige attesten en aktes in orde te brengen.

Wat zijn de notariskosten?

Het is moeilijk om te spreken over dé notariskosten, want het is eigenlijk een overkoepelende term. Zo bestaan de notariskosten grosso mode uit:

1. Registratierechten

Nog maar sinds juni 2018 zijn de registratierechten vastgelegd op 7 % op het aankoopbedrag van een woning. En nu heeft de nieuwe Vlaamse regering weer een verlaging bepaald. Zo betaal je vanaf 1 januari 2020 slecht 6 % registratierechten, in ruil voor de afschaffing van de woonbonus.

Het bedrag van de registratierechten hoor je te betalen aan jouw notaris, die het op zijn beurt doorstort naar de fiscus.

2. Aktekosten

Jouw notaris maakt bij het opmaken van de akte enkele administratieve kosten, die hij aan jou doorrekent. Zo kan het bijvoorbeeld gaan over een hypothecair getuigschrift, het bodemattest en fiscale opzoekingen.

3. Ereloon

Het ereloon van de notaris is bij wet vastgelegd en bestaat uit een vast percentage op de aankoopprijs van je woning.

Waarom bijlenen voor notariskosten?

Simpel: omdat de bedragen van hierboven flink kunnen oplopen. Alleen al de registratierechten gaan jou een dikke duit kosten. Als de aankoopprijs van jouw woning 200.000 euro bedraagt, dan betaal je voor de registratierechten al zo’n 12.000 euro.

Dat bedrag heeft niet iedereen zomaar op een spaarrekening staan. En wat je niet zelf hebt aan eigen inbreng, zal je dus moeten lenen.

Krijg een notarislening bij Krediet@dvies

We begrijpen als geen ander dat die bijkomende kosten net dat tikkeltje te veel zijn. Bij Krediet@dvies kan je daarom naast een hypothecaire lening ook een notariskosten lening bekomen. En niet onbelangrijk: aan de voordeligste rentevoet.

Krediet@dvies werkt als bemiddelaar immers samen met de meest courante banken. Daardoor hebben we een perfect overzicht van alle beschikbare leningen die jij kan bekomen. Zo weet je dat je bij ons altijd kan lenen aan de voordeligste voorwaarden.

Laat ons maar eens samenzitten voor een gesprek van mens tot mens. Graag praten onze medewerkers over jouw huidige financiële situatie, je verwachtingen en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen