January 31, 2022

Heb je genoeg gespaard om eindelijk jouw droomwoning te kunnen kopen? Maar mis je het nodige geld om de bijkomende kosten te betalen? Dan kan je bij Krediet@dvies de notariskosten lenen. Je leest er meer over in deze blog.

Waarom heb je een notaris nodig?

Misschien heb je er weleens aan gedacht om gewoonweg geen notaris te consulteren bij de aankoop van je woning? Helaas, zo kan je alvast geen kosten besparen. De tussenkomst van een notaris is immers bij wet verplicht.

Zo is een notaris gedurende het hele aankoopproces aanwezig. Hij ziet erop toe dat alle nodige attesten en aktes in orde zijn. Ook informeert hij jouover alle aspecten van het aankoopproces en de desbetreffende woning. Je weet dus exact wat je aankoopt.

Uit wat bestaan de notariskosten?

1. Registratierechten

De grootste hap van de notaristkosten bestaat uit het bedrag dat je betaalt om je woning op jouw naam te laten registreren. Dat bedrag betaal je rechtstreeks aan de notaris, waarna hij het op zijn beurt doorstort aan de fiscus.

In Vlaanderen bedragen de registratierechten 7 % op het aankoopbedrag van de woning. Kost jouw woning minder dan 200.000 euro? Dan krijg je een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro.

2. Aktekosten

Bij de opmaak van jouw akte maakt de notaris enkele noodzakelijke kosten, die hij naar jou doorrekent. Zo gaat het om het opzoeken en opvragen van verplichte attesten en onderzoeken. Denk bijvoorbeeld maar aan:

  • Het hypothecair getuigschrift
  • Het bodemattest
  • Fiscale opzoekingen

De hoogte van het bedrag is niet wettelijk vastgelegd. Het verschilt van dossier tot dossier en van notaris tot notaris.

3. Ereloon

Het ereloon van de notaris is dan weer wél wettelijk bepaald door de overheid. Het is een vast percentage op de aankoopprijs van je woning. Maak je dus geen zorgen over dat je notaris te veel zou vragen: dat is namelijk niet mogelijk.

Zoek je een lening voor de notariskosten?

Zijn de notariskosten net dat tikkeltje te veel en heb je er geen ruimte voor in jouw huidige budget? Geen probleem! Bij Krediet@dvies kan je alle bijkomende kosten die gepaard gaan met de aankoop van je woning lenen aan een gunstige rentevoet.

Klinkt dat als muziek in de oren? Spring dan gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt bovendien altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebbenkantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen