January 29, 2022

Was het maar zo eenvoudig dat de prijs van de woning ook de prijs was die u moest betalen. Het zou een simpele 1:1 verhouding zijn. Deze vlieger gaat echter niet op. Bij het kopen van een woning komen nog heel wat extra kosten om de hoek kijken en al zeker als u een logische hypothecaire lening besluit af te sluiten. Een niet te onderschatten onderdeel hiervan zijn de notariskosten. Maar hoeveel bedragen de notariskosten bij een hypothecaire lening nu eigenlijk? 

De kosten verbonden aan het afsluiten van een hypothecaire lening

Voor we specifiek een kijkje gaan nemen naar de notariskosten, lijkt het ons handig en nuttig om eerst nog eens de algemene kosten kort in de schijnwerpers te plaatsen:

  • Kosten voor de kredietaanvraag: Klassiek zijn er allereerst natuurlijk de dossierkosten. Daarnaast wordt soms ook een schatter aangesteld om de waarde van uw woning te schatten.
  • De maandelijkse aflossingen
  • Schuldsaldoverzekering
  • Brandverzekering
  • Verzekering gewaarborgd wonen
  • Notariskosten

Welke notariskosten zijn er aan een hypothecaire lening verbonden?

Wie een huis koopt en besluit de aankoop met een hypothecaire lening te financieren, moet rekenen op kosten. En dan hebben we het niet alleen over de aankoopkosten maar ook extra’s zoals notariskosten. Deze kosten kunnen behoorlijk hoog oplopen. Daarom dat we deze kosten graag op een rij zetten zodat u een duidelijker beeld krijgt en er rekening mee kunt houden. 

1. Het ereloon:

De notaris zal voor zijn werk een vergoeding vragen welke in de meeste gevallen rond de 1000 euro zal schommelen. Dit is het zogenaamde ereloon.

2. Registratierechten:

Iets dat ook iedereen zal moeten betalen en dat de notaris initieel voorschiet, zijn registratierechten. Het gaat om een belasting die de Belgische staat heft wanneer u bepaalde documenten zoals akten laat registreren. Bij een klein beschrijf bedraagt dit 5% van de aankoopprijs en in alle andere gevallen 10%. 

3. Bijlagen:

Uw akte zal ook enkele bijlagen tellen waarvoor een vast bedrag van 100 euro wordt aangerekend.

Notariskosten hypothecaire lening

4. Aktekosten:

Dit zijn kosten die te maken hebben met de opmaak van de akte. Het bedrag hangt af van hoeveel opzoekingswerk er werd uitgevoerd. De kosten van de overschrijving van de aankoopakte vallen bijvoorbeeld onder deze kost.

5. Rechten op geschriften:

Een forfaitaire belasting van 50 euro die betaald moet worden aan de overheid op iedere notariële akte.

6. BTW:

Op het ereloon, de aktekosten en de rechten op geschriften moet u nog BTW betalen.

De notariskosten voor een hypothecaire lening lenen

Omdat de kosten van de notaris toch vaak hoog kunnen oplopen, overwegen vele mensen om deze kosten in hun hypothecaire lening op te nemen. Klinkt logisch, maar pas op. Niet alle banken laten dit zomaar toe. Leent u al een bedrag dat aanleunt bij het maximale bedrag dat geleend mag worden dan is de kans groot dat de bank dit zal weigeren. Het principe is immers dat een hypothecaire lening maximaal het aankoopbedrag van de woning mag dekken. Bij sommige banken wordt dit letterlijk genomen, zelfs al u nog niet aan het maximale leenbedrag zit. In dat geval moet u een extra persoonlijke lening afsluiten voor het lenen van de notariskosten.

Dit is echter niet altijd het geval. Als de bank gelooft dat u voldoende middelen heeft om de hypothecaire lening inclusief notariskosten af te lossen, laten ze de opname van deze kosten in de hypothecaire lening soms ook toe. Best is om dit bij de bank zelf of via Kredietadvies even na te vragen.

Samen met Kredietadvies de notariskosten bij een hypothecaire lening bekijken

Bij Kredietadvies helpen we u graag om wat licht in de hypothecaire leningduisternis te brengen. We helpen u bij het berekenen van de kosten zodat u een duidelijk totaalbeeld van het kostenplaatje krijgt.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen