January 29, 2022

Het kopen, bouwen of renoveren van een woning is een fikse investering die niet iedereen zomaar kan maken. Gelukkig leven we in een land waar het sociale systeem hoge toppen scheert. De Vlaamse overheid wil dan ook iedereen de kans geven om zijn of haar woning te kopen of te renoveren. In dit opzicht werd de sociale lening van het Vlaams Woningfonds of het VMSW in het leven geroepen. Deze lening zorgt ervoor dat ook mensen die het met een kleiner inkomen moeten doen aan de toekomst kunnen bouwen. Tijd om de lening van het Vlaams Woningfonds uitgebreid in de schijnwerpers te plaatsen. Maar laten we starten met een kleine definitie: 'Wat is het Vlaams Woningfonds'

Wat is het Vlaams woningfonds?

Het Vlaams woningfonds is een instantie die deel uitmaakt van de Vlaamse Overheid. Deze instantie gaat mensen met beperkte middelen steunen om hun woondromen toch waar te kunnen maken. We verwezen al kort naar de mogelijkheid om een sociale lening af te sluiten, maar het woningfonds doet nog meer. Zo kan je bij het VMSW ook een renteloze lening aangaan om de waarborg voor de huur van een appartement of een woning te betalen en verhuurt het fonds daarnaast sociale woningen tegen lage prijzen aan gezinnen van 5 personen of meer. Heel wat interessante taken dus die de minderbedeelden in onze maatschappij een handje helpen.

Wat is een sociale lening?

Een alleenstaande die een woningleningwil afsluiten of koppels waarvan slechts 1 van de 2 partners werkzaam is of die maandelijks met een minimumloon moeten rondkomen, hebben het niet altijd even eenvoudig om een woning te kopen, bouwen of renoveren. De sociale lening kan in dit geval een optie zijn.

De sociale lening kan afgesloten worden bij het Vlaams Woningfonds. Het grote verschil met klassieke leningen is dat deze lening aan interessante (lees onder meer een lage rentevoet) voorwaarden wordt aangeboden. Wil je beroep doen op deze woonlening dan moet je natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo zijn er strikte regels omtrent het minimum- en ook het maximumloon dat je verdient. Er moet een minimumloon zijn omdat men solvabel genoeg moet zijn om de lening af te betalen. Daarnaast moet ook het eigendom zelf aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Hoe een lening bij het Vlaams Woningfonds afsluiten?

Wie denkt in aanmerking te komen voor een lening bij het Vlaams Woningfonds kan hiervoor een afspraak maken bij een van de provinciale afdelingen van het fonds of bij een sociale kredietverlenende huisvestingsmaatschappij. Tijdens deze afspraak wordt bekeken of je in aanmerking komt voor de sociale lening en gaat men ook kijken naar de voorwaarden aan welke deze lening kan worden aangeboden.

Vragen over de lening van het Vlaams Woningfonds

Heb je toch nog vragen over de lening van het Vlaams woningfonds of over leningen in het algemeen dan loont het altijd de moeite om contact op de nemen met de financiële experten van Kredietadvies. Zij staan je graag in woord en daad bij om na te gaan wat je wensen en de mogelijkheden zijn.

Kan ik via het Vlaams Woningfonds een Vlaamse Woonlening afsluiten?

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik via het Vlaams Woningfonds een Vlaamse Woonlening afsluiten?

Of je via het Vlaams Woningfonds een Vlaamse woonlening kunt afsluiten, hangt van een aantal zaken af. Theoretisch gezien is dit inderdaad de instantie die sociale leningen of Vlaamse woonleningen verschaft, maar dan aan mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. De lening is er dus niet voor iedereen. Zo zijn er voorwaarden van toepassing die onder meer betrekking hebben op je inkomen (je mag maar een maximaal bedrag per jaar verdienen) en op de woning of het appartement zelf (moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest, moet bestemd zijn voor bewoning en moet aan een aantal normen beantwoorden).

Waar kan ik terecht om een Vlaamse Woonlening af te sluiten?

Om een Vlaamse Woonlening af te sluiten kan je terecht bij een van de provinciale afdelingen van het Vlaams Woningfonds. Daarnaast zijn er ook enkele erkende kredietverlenende huisvestigingsmaatschappijen waar je ook eventueel bij terecht kunt. Ze kunnen samen met jou bekijken of je in aanmerking komt en samen met jou de maandelijkse aflossing en aflossingstermijn bespreken.

Hoe lang duurt het om een lening af te sluiten bij het Vlaams Woningfonds?

De Vlaamse Woonlening is wat bij het grote publiek ook bekendstaat als de sociale lening. Omdat het hier om een speciale soort van lening gaat waarbij de kredietnemer aan verschillende voorwaarden moet voldoen, kan de aanvraag en goedkeuring iets meer tijd in beslag nemen dan bij een klassieke hypotheek. Het is wel het wachten waard als je op deze manier van lagere tarieven kunt genieten natuurlijk.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen