January 31, 2022

Heb je een tijdje je rekeningen niet meer kunnen betalen? En ben je op de zwarte lijst beland? Dan ondervind je mogelijk problemen bij het aanvragen van een hypothecaire lening. Lees meer over je mogelijkheden in deze blog.

Wat is de zwarte lijst en hoe kom je erop?

Eerst en vooral: het is geen schande om op de zwarte lijst te staan. Het kan iedereen die een tijdje financiële moeilijkheden heeft overkomen.

Als je immers ooit een schuld te laat – of helemaal niet – hebt terugbetaald, dan moet de betrokken instantie dat melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP), een afdeling van de Nationale Bank. Iedere bank of kredietverstrekker heeft die meldingsplicht.

Zodra die melding gebeurd is, sta jij op de zwarte lijst. Iedere bank of kredietverstrekker in ons land heeft toegang tot die lijst en kan jouw dossier inkijken.

Wil je controleren of je zelf op de zwarte lijst staat? Dat kan per brief, online met een eID of aan het loket van de Nationale Bank.

Hoe geraak je weer van de zwarte lijst?

Wees gerust: je blijft niet voor eeuwig plakken op die vervelende lijst. Heb jij je schulden netjes afbetaald? Dan moet de kredietverlener dat binnen de acht dagen na de betaling laten weten aan de CKP. Na een jaar zal jouw naam automatisch weer van de lijst verdwijnen.

Ben je echter niet van plan je schulden terug te betalen? Dan zal je 10 jaar lang als wanbetaler vertoeven op de zwarte lijst.

Als je bovendien van mening bent dat je onterecht op de lijst bent beland, kan je protesteren. Zo kan je een brief sturen naar de CKP met een verduidelijking van jouw situatie. Of je kan de loketten van de Nationale Bank een bezoekje brengen.

Op de zwarte lijst en toch lenen voor een woning?

Helaas. Wanneer je op de zwarte lijst bent beland, zal je bij de aanvraag van een nieuwe lening eerder een rare blik krijgen van de bankbediende. Banken willen namelijk zekerheid dat ze hun geld op termijn gaan terugkrijgen. Die garantie hebben ze niet bij een wanbetaler.

Wel kan je gaan voor een ‘minilening of ‘flitslening’. Zulke leningen kan je makkelijk verkrijgen, want ze gaan meestal over niet meer dan 1000 euro. Kredietverleners zijn voor leningen onder de 1000 euro niet verplicht een controle te doen.

Toch weet je dat je al immens veel minileningen moet aangaan om het geld voor een woning bij elkaar te krijgen. Zulke leningen zijn dus niet geschikt als je op zoek bent naar een woonkrediet.

Vind samen met Krediet@dvies een hypothecaire lening

Maar hey, je mag de moed niet opgeven als je op de zwarte lijst bent beland. Onze medewerkers bekijken graag in een gesprek van mens tot mens samen met jou je financiële situatie. Bij ons ben je immers niet zomaar een dossier met schulden, maar een mens met een naam en een toekomstplan.

Plus: Krediet@dvies werkt samen met alle courante banken. Zo hebben we een breed overzicht en kunnen we de meest gepaste lening voor jou zoeken.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen