January 29, 2022

Het afbetalen van een lening loopt spijtig genoeg niet altijd van een leien dakje. Er kunnen allerlei gegronde of minder gegronde redenen zijn die ervoor zorgen dat je problemen hebt om je lening af te betalen. Mocht je enkele maanden na elkaar niet in staat zijn om je lening af te lossen dan loop je het risico om op de zwarte lijst van de CKP te belanden. Maar wat als je bij de CKP van de nationale bank op de zwarte lijst staat? Kan je dan nog geld lenen en wanneer word je weer van deze lijst geschrapt?

Hoe kom je op de zwarte lijst van de CKP nationale bank terecht?

Eén woord omschrijft perfect wie en hoe je op de zwarte lijst van de CKP van de nationale bank terechtkomt: wanbetalers. Inderdaad, deze lijst werd opgemaakt om kredietverstrekkers een idee te geven van wie er bij hen een lening komt aanvragen. Als kredietverstrekker wil je er zeker van zijn dat je geleende geld wordt terugbetaald en dan is het wel handig om een overzicht te hebben van wanbetalers of ex-wanbetalers om de situatie beter te kunnen inschatten.

Je komt als kredietnemer op de zwarte lijst als je 3 maanden op een rij je verschuldigde aflossing niet hebt afbetaald. Je wordt dus niet meteen gestraft na een eerste wanbetaling en zelfs niet na een tweede. Op deze manier wil de nationale bank enkel de echte wanbetalers in de zwarte lijst opnemen. Iedereen kan immers weleens een afbetaling missen.

Wanneer word ik weer van de zwarte lijst geschrapt?

Ook hier is het antwoord eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je alle schulden terugbetaalt. Kleine kanttekening, nadat je het laatste verschuldigde bedrag hebt afgelost, blijf je nog wel 1 jaar op de zwarte lijst staan. Kom je binnen dit jaar al je financiële verplichtingen zoals afgesproken na dan word je van de zwarte lijst geschrapt. Herval je echter of blijven de openstaande aflossingen onbetaald dan blijf je nog minstens 10 jaar lang op de lijst staan.

Soms vinden mensen terecht of onterecht dat ze op de CKP van de nationale bank staan. Denk bijvoorbeeld aan mensen die lange tijd op vakantie zijn geweest en hun lening volledig over het hoofd hebben gezien. Of mensen die door een langdurig ziekte hun schulden niet hebben kunnen aflossen. In dit geval kan je de CKP per brief of online contacteren met de vraag om jou van de zwarte lijst te schrappen. Indien goedgekeurd, zal je naam meteen uit de lijst verwijderd worden.

Financieel advies van Kredietadvies

Bij Kredietadvies bekijken we graag samen met jou wat de opties zijn als je op de zwarte lijst van de CKP van de nationale bank staat. Het betekent immers niet dat je geen geld meer kunt lenen. We leggen je graag uit welke mogelijkheden je nog hebt.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het CKP?

Het CKP is de afkorting van Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Dit is een instantie of departement dat onderdeel uitmaakt van de Nationale Bank. Zij houden onder meer een lijst bij van personen die in het verleden hun leningen niet betaald hebben. Kredietverstrekkers geven de gegevens van wanbetalers aan het CKP door waarna het CKP deze op hun zwarte lijst zet zodat erkende kredietgevers deze informatie te allen tijde kunnen raadplegen.

Waarom kan je best niet op de zwarte lijst van het CKP van de nationale bank staan?

De zwarte lijst van het CKP, of de Centrale voor Kredieten aan Particulieren, is een lijst die alle wanbetalers registreert. Tegenwoordig moet iedere kredietverstrekker, ongeacht het bedrag dat ontleend gaat worden, een controle laten uitvoeren bij het CKP. Als je naam opduikt op de zwarte lijst van het CKP dan is de kans klein dat de kredietverstrekker je een lening zal verschaffen. Het is dus maar beter om niet in deze lijst te staan als je nog een lening wilt afsluiten.

Kan ik toch een lening krijgen als ik op de zwarte lijst van het CKP sta?

Eerlijk is eerlijk, het wordt sowieso heel moeilijk om nog een lening af te sluiten als je op de zwarte lijst van het CKP staat. De kredietverstrekker wilt immer zijn geld terugzien. Is het onmogelijk? Dat nu ook weer niet. Heb je bijvoorbeeld al een appartement of woning in je bezit dan kan dit in sommige gevallen als een soort van onderpand of garantie dienen en wordt er wel een lening verschaft. Je kunt natuurlijk ook beroep doen op vrienden of familie om een lening af te sluiten.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen