January 29, 2022

Moet die renovatie nu echt wel uitgevoerd worden? Of is het dringend tijd om een nieuwe wagen of een elektrische fiets aan te schaffen? Er kunnen tal van redenen zijn waarom we dringend geld nodig hebben. Geld dat we niet altijd meteen in de hand hebben of dat we liever gaan lenen. In dat geval kun je een minilening overwegen. Deze lening heeft immers tal van voordelen ten opzichte van een gewone lening. Een minilening stelt zelfs mensen die op de zwarte lijst staan In staat om toch een lening aan te gaan. We geven graag wat meer uitleg.

Wat is de zwarte lijst?

De zwarte lijst is zoals de naam al aangeeft een lijst van mensen die in het verleden hun betalingsbeloften niet zijn nagekomen; de zogenaamde wanbetalers. De lijst wordt bijgehouden door een instantie die als de CKP door het leven gaat. De CKP staat voor Centrale voor Kredieten aan Particulieren en is onderdeel van de Nationale Bank van België. Financiële instellingen informeren de CKP als ze geconfronteerd worden met wanbetalers. Een wanbetaler is iemand die 3 maanden op een rij de afgesproken aflossingen niet nakomt.

De CKP houdt niet alleen deze lijst bij, maar geeft de kredietinstellingen ook toegang tot deze lijst zodat ze kunnen nagaan of iemand op de zwarte lijst staat. Op deze manier wil men niet alleen de kredietnemer beschermen, maar ook de kredietverstrekker. Een bank of een andere kredietverstrekker wil immers enige garantie dat ze het geleende bedrag zullen terugkrijgen. Sta je op deze lijst dan wordt het dus moeilijk om nog een lening af te sluiten. Toch kan een minilening dan soelaas bieden. Laten we eens kijken wat een minilening precies is en hoe je, ondanks dat je op de zwarte lijst staat, op deze wijze toch nog geld kunt lenen.

Wat is een minilening?

De minilening, what's in a name, is een kleine lening… niet meer of niet minder. Andere namen die voor deze lening ook de ronde doen, zijn het minikrediet of de flitslening. Elke van deze termen verwijst naar het 'kleine' karakter van deze lening. Bij een minilening ga je immers een 'kleiner' bedrag lenen. Meestal schommelt het ontleende bedrag bij een minilening tussen de €100 en de €15000. Deze bedragen kunnen echter verschillen van kredietinstelling tot kredietinstelling. De minilening kan handig zijn omwille van verscheidene redenen, maar zeker ook voor mensen die op de zwarte lijst staan.

De voordelen van een minilening als je op de zwarte lijst staat

  • Het grote voordeel van een minilening als je op de zwarte lijst staat, is dat de kredietinstelling vaak geen controle gaat uitvoeren bij de CKP. Zeker niet bij de kleinere bedragen.
  • Een ander voordeel is dat je deze minilening in de meeste gevallen gewoon online kunt aanvragen. Zelfs al sta je op de zwarte lijst. Een paar minuten later heb je het geld dan op je bankrekening.
  • Het voordeel van een minilening als je op de zwarte lijst staat, is dat je geen waarborg hoeft te hebben en dat je ook geen beroep moet doen op familie of vrienden.
  • Je kunt voor zo goed als alles een minilening aanvragen.

Pas op: Bij een minilening ligt de rente iets hoger dan bij een klassieke lening omdat er niets als waarborg wordt aangeboden. Bij een hypothecaire lening bijvoorbeeld dekt de aangekochte woning de lening als onderpand.

Op de zwarte lijst staan en een minilening met Kredietadvies zoeken

Geen idee waar je moet beginnen of hoe je een minilening moet afsluiten als je op de zwarte lijst staat? Of gewoon nood aan wat financieel advies? De experten van Kredietavies staan je graag te woord.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen