January 29, 2022

De zwarte lijst… de term alleen al klinkt niet echt positief. En het moet ook gezegd worden, op de lijst staan is nu eenmaal niet echt positief. Staat je naam namelijk op de zwarte lijst dan betekent dit dat je als wanbetaler staat genoteerd in een database die door alle financiële instellingen kan worden geraadpleegd. Een lening aangaan wanneer je op de zwarte lijst staat, wordt er daardoor niet makkelijker op. Toch bestaan er nog een aantal mogelijkheden en zou het zelfs kunnen dat je verkeerdelijk op de lijst staat. Wij proberen in dit artikel de vraag te beantwoorden: 'Hoe toch nog geld lenen als je op de zwarte lijst staat.  

Wat is de zwarte lijst?

De zwarte lijst is een lijst die wordt bijgehouden door de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België. Deze instantie beschikt over een database waarin onder meer een overzicht van wanbetalers wordt bijgehouden. Betaal je bijvoorbeeld momenteel een lening af, maar heb je al meer dan 3 maanden betaalachterstand, dan is een kredietinstelling verplicht om dit aan de centrale te melden. Zij houden al deze gegevens bij en voegen je aan de zogenaamde zwarte lijst toe. Wil je nog een lening afsluiten en sta je genoteerd als wanbetaler dan wordt dit bijzonder moeilijk. Toch kan je nog geld lenen als je op de zwarte lijst staat en kan je gelukkig ook weer van de lijst geschrapt worden.

Hoe toch nog geld lenen als je op de zwarte lijst staat?

Laten we eerst eens kijken hoe je toch nog geld zou kunnen lenen als je weet dat je op de zwarte lijst staat. 

  • De allereerste optie is om je tot vrienden, familie of kennissen te richten. Houdt er wel rekening mee dat financiële zaken vaak tot spanning kunnen leiden in een familie- of vriendenkring. 
  • De tweede optie is het aangaan van een zogenaamde minilening. Dit zijn leningen voor een kleiner bedrag. Je kunt deze leningen zeer eenvoudig en vaak zelfs gewoon online verkrijgen. Tot een bedrag van ongeveer 1000 euro gaat de kredietverstrekker het CKP waarschijnlijk niet raadplegen.
  • Tot slot kan je nog gaan voor een lening met waarborg. Dit kan je als je bijvoorbeeld eigenaar bent van een woning. Op deze manier kan de bank beslag leggen op je eigendom als je toch niet in staat zou zijn om de lening af te betalen.

Blijf je voor altijd op de zwarte lijst staan?

Gelukkig is dit niet het geval en word je niet je hele leven gestraft omwille van een wanbetaling die je in het verleden deed. Als je alle achterstallige leningen hebt betaald dan kan de kredietinstelling dit aan het CKP laten weten. Vanaf dat moment treedt er een periode van 1 jaar in werking. Betaal je tijdens deze periode netjes al je leningen dat zal je na een jaar van de lijst geschrapt worden. Wie er toch niet in slaagt om achterstallige leningen af te betalen, blijft sowieso al 10 jaar lang op de lijst staan. 

Enkele tips en weetjes over geld lenen als je op de zwarte lijst staat

  • Ben je niet zeker of je op de zwarte lijst staat, dan kun je dit makkelijk en snel zelf controleren. Dit kan per brief, online of via een loket van de Nationale Bank.
  • Sommige mensen zien de zwarte lijst, en zo klinkt het ook een beetje, als een strafmaatregel. Het opzet van deze lijst is echter niet om mensen te straffen, maar om mensen te behoeden nog meer schulden te maken. Daarnaast willen ook kredietverstrekkers zekerheid dat ze hun geleende geld zullen terugzien en dan is deze zwarte lijst ook handig.
  • Het zou ook kunnen dat je, naar jouw mening, onterecht op de zwarte lijst staat en daardoor geen geld kunt lenen. We denken bijvoorbeeld aan mensen die langdurig ziek of op reis zijn geweest en hun afbetaling uit het oog zijn verloren. In dit geval kan je dit ook via een aangetekend schrijven aan het CKP laten weten. Bij akkoord van het CKP zal je naam van de lijst gehaald worden.

Geld lenen als je op de zwarte lijst staat via Kredietadvies

Heb je toch nog vragen over het lenen van geld als je op de zwarte lijst staat? Aarzel dan niet om een beroep te doen op de mensen van Kredietadvies. Wij stellen je graag alle mogelijkheden voor en zoeken samen naar een oplossing.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen