May 30, 2023

Tijd om een van de belangrijkste stappen in je leven te zetten! Na maanden zoeken, heb je eindelijk de woning van je dromen op het oog. Je weet precies hoeveel je kunt spenderen aan je levensdroom  en de fles champagne staat al koud. Voor we mee op jouw aankoop klinken, willen we je toch vragen om rekening te houden met een aantal zaken die mee de kost van je hypothecaire lening bepalen. Want wat kost een hypothecaire lening nu echt? En is de goedkoopste woonlening wel echt de goedkoopste wanneer je deze kosten in acht neemt.

Wat kost een hypothecaire lening nu echt?

Als we een hypothecaire lening afsluiten, zal je sowieso het bedrag van de lening inclusief rente aan je kredietverstrekker moeten terugbetalen. “Geld lenen, kost geld” is nog altijd een waarheid als een koe en dat zal niet snel veranderen. Toch zijn er nog een aantal kosten waar je bij het afsluiten van een hypothecaire lening best rekening mee houdt want ze lopen al gauw in de duizenden euro’s op.

  1. Dossierkosten en schattingskosten: Het is niet zo dat je even binnenstapt bij een kredietverstrekker en dat je 5 minuten later een paar honderdduizenden euro’s op je bankrekening hebt staan. Er komt heel wat administratieve rompslomp aan te pas en er zal een heel dossier worden opgesteld. Voor al deze dossierkosten mag een kredietverstrekker maximaal 500 euro vragen. Eventueel, en dat enkel als er ook effectief een schatting werd uitgevoerd, zullen er ook schattingskosten moeten betaald worden. De kredietverstrekker is verplicht om vooraf duidelijk aan te geven hoeveel deze kosten bedragen.
  2. Notariskosten: De notaris en meer bepaald het notariaat spelen een cruciale rol in het hele aankoopproces van een woning en de daarbij horende hypothecaire lening. Zij gaan namelijk de verkoopovereenkomst en de verkoopakte opstellen. Hier komen heel wat kosten bij kijken die wettelijk zijn vastgelegd zoals de registratierechten, het ereloon, de BTW, administratieve kosten en ga zo maar door.

Extra kosten bij het kopen van een woning

We hebben het nu kort gehad over wat een hypothecaire lening kost, maar daar stopt het niet. Er zijn nog een aantal belangrijke zaken die op zich niets met de hypothecaire lening te maken hebben maar waar je toch ook rekening mee moet houden bij het kopen van een woning. Ze zijn in de meeste gevallen niet verplicht maar wel sterk aan te raden. Zo is er de woonverzekering die zaken zoals brand en diefstal dekt en de familiale verzekering die ongevallen veroorzaakt door jou en je gezin gaat dekken. Eventueel zal er ook een stedenbouwkundige vergunning moeten aangevraagd worden als je van plan bent om de woning die je gekocht hebt meteen onder handen te nemen en te verbouwen.

Berekenen wat een hypothecaire lening kost via kredietadvies

Wil je toch een gedetailleerder overzicht van wat een hypothecaire lening jou nu precies gaat kosten dan loont het altijd de moeite om advies in te winnen bij Kredietadvies. Samen met jou bekijken ze precies wat de mogelijkheden zijn en wat een lening jou gaat kosten. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen