January 31, 2022

Een hypothecaire lening vervroegd terugbetalen is een optie wanneer je plots over voldoende financiële middelen beschikt door bijvoorbeeld een erfenis of een financiële meevaller. Lees er in deze blog alles over.

Kan je jouw woonlening vervroegd terugbetalen?

Je mag wettelijk gezien jouw hypothecaire lening probleemloos op elk moment volledig of gedeeltelijk vroeger terugbetalen dan op de data in het contract. Er is niets dat jou kan tegenhouden om dat te doen.

Je mag vervroegd terugbetalen wanneer je wilt, maar de kredietgever heeft recht op een opzegtermijn van tien dagen. Dat betekent dat, als je het kapitaal vervroegd aflost zonder hem te verwittigen, hij nog 10 dagen de interesten mag aanrekenen die je normaal zou betaald hebben.

Gaan er extra kosten mee gepaard?

Buiten de interesten die we hierboven beschreven, mag je kredietverlener ook een wederbeleggingsvergoeding vragen. Die wederbeleggingsvergoeding is wel wettelijk begrensd. Voor kredietcontracten gesloten vanaf 1 december 2010 mag die wederbeleggingsvergoeding niet hoger zijn dan:

  • 1% van het vervroegd afgeloste kapitaal, als het contract nog meer dan een jaar loopt.
  • 0,5% van het vervroegd afgeloste kapitaal, als het contract nog minder dan een jaar loopt.

Let wel op: de kredietgever mag geen vergoeding vragen als je vervroegd terugbetaalt in een periode dat de debetrentevoet veranderlijk is.

Vind samen met Krediet@dvies een hypothecaire lening!

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van alle hypothecaire leningen en hun huidige rentevoeten. We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen