June 22, 2023

Als alleenstaande kan het soms moeilijk zijn om rond te komen. Je hebt maar één inkomen, maar wel veel kosten. Misschien wil je een nieuwe auto kopen, je huis verbouwen, een opleiding volgen of zelfs je eerste woning kopen. Of misschien heb je gewoon wat extra geld nodig om een onverwachte uitgave te dekken. Wat je reden ook is, een lening als alleenstaande is perfect mogelijk maar je moet wel een aantal zaken in acht nemen. Laten we eens bekijken hoeveel geld je als alleenstaande kan lenen.

Het financiële plaatje

Er zijn verschillende soorten leningen waar je als alleenstaande gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijke lening, een doorlopend krediet, een hypothecair krediet of een minilening. Elke lening heeft zijn eigen voor- en nadelen, rente en voorwaarden. Het is belangrijk dat je goed vergelijkt voordat je een lening afsluit, zodat je de beste deal vindt voor jouw situatie.

Een goede manier om te beginnen is om je budget op te maken. Hoeveel verdien je per maand? Hoeveel geef je uit aan vaste kosten, zoals huur, energie, verzekeringen en abonnementen? Hoeveel houd je over voor variabele kosten, zoals eten, kleding, hobby's en uitgaan? En hoeveel spaar je elke maand? Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een beter zicht op je financiële situatie en hoeveel ruimte je hebt voor een extra maandelijkse aflossing. Daarnaast zijn we ook grote fan van de 1/3 basisregel als je wilt bepalen hoeveel geld je als alleenstaande kan lenen.

De 1/3 basisregel bij leningen

Of je nu alleenstaande bent of niet er is een gouden regel die de meeste kredietverstrekkers zullen toepassen of in ieder geval zullen adviseren. Deze regel bepaalt mee hoeveel je als alleenstaande kunt lenen. Maar wat is deze 1/3 basisregel bij leningen? Het is dé cruciale vraag voor iedereen die geld wil lenen voor een grote aankoop, zoals een huis of een auto. De 1/3 basisregel houdt in dat je per maand niet meer dan een derde van je netto-inkomen mag besteden aan de aflossing van je lening. Dit is om te voorkomen dat je in financiële problemen komt als je onverwachte uitgaven hebt of als je inkomen daalt. De 1/3 basisregel is geen wettelijke verplichting, maar een richtlijn die veel banken en kredietverstrekkers hanteren om te bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Het is dus verstandig om deze regel zelf ook toe te passen als je een lening wilt afsluiten. Zo kun je verantwoord en veilig geld lenen en terzelfdertijd houd je nog voldoende over om elke maand rond te komen en hier en daar wat leuke extraatjes te doen zoals eens lekker gaan eten of op vakantie gaan.

Zoals aangegeven is dit geen wettelijke verplichting. maar een vuistregel die banken hanteren om te beoordelen of je je lening kunt terugbetalen . Het gaat om de verhouding tussen je maandelijkse aflossingen en je totale inkomen, ook wel DTI-ratio of TBC-ratio genoemd. Hoe lager deze ratio, hoe beter je kredietprofiel en hoe meer kans je hebt op een voordelige lening. Wil je toch meer geld lenen, ga dan in overleg met je bank of probeer onderstaande zaken:

  1. Een langere looptijd kiezen voor je lening, zodat je maandelijkse aflossingen lager worden. Let wel op dat je dan ook meer interesten betaalt over de hele duur van de lening.
  2. Een deel van je eigen vermogen inbrengen als voorschot of eigen inbreng. Zo verlaag je het bedrag dat je moet lenen en dus ook je maandelijkse aflossingen.
  3. Andere schulden afbetalen of herfinancieren vooraleer je een hypothecaire lening aanvraagt. Zo verminder je het aantal lopende kredieten dat meetelt in de berekening van je DTI-ratio.
  4. Voorzichtig zijn met kredietkaarten, want die kunnen ook een negatieve invloed hebben op je DTI-ratio.
  5. Kiezen voor een variabele rentevoet in plaats van een vaste rentevoet. Zo kan je profiteren van eventuele rentedalingen in de toekomst, waardoor je maandelijkse aflossingen ook kunnen dalen.

Als alleenstaande advies inwinnen bij Kredietadvies

Nu we de vraag hebben beantwoord hoeveel je als alleenstaande kan lenen lenen, geven we nog graag het volgende advies mee. Het belangrijkste is dat je altijd rekening houdt met je persoonlijke situatie en dat je een realistisch budget opstelt. Je moet immers niet alleen je lening kunnen terugbetalen, maar ook nog voldoende overhouden om comfortabel te leven. Daarom is het altijd verstandig om advies te vragen aan een specialist die samen met jou de beste oplossing zoekt voor jouw specifieke wensen en behoeften. Kredietadvies is een groep van financiële experten die je graag adviseert en begeleidt bij het kiezen van de beste lening.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen