July 31, 2023

Als je een uitkering hebt, kan het soms lastig zijn om rond te komen. Misschien heb je een onverwachte uitgave, zoals een kapotte wasmachine of een hoge rekening. Of misschien wil je iets leuks doen, zoals een vakantie boeken of een nieuwe fiets kopen. In dat geval kan je overwegen om geld te lenen. Maar kan dat wel als je een uitkering hebt, kan je dan ook nog geld lenen? En zo ja, waar moet je dan op letten? Laten we eens kijken of kredietverstrekkers jou geld willen lenen en laten we ook eens een manier bekijken om geld te lenen zonder bank.

Kan ik geld lenen met een uitkering?

Of je geld kunt lenen met een uitkering hangt af van het soort uitkering dat je hebt, en de hoogte daarvan. Kredietverstrekkers willen namelijk zeker weten dat je het geleende geld ook weer kunt terugbetalen, met rente. Daarom kijken ze naar je inkomen, je vaste lasten en je leefsituatie. Hoe hoger en stabieler je inkomen is, hoe meer je kunt lenen.

Met sommige uitkeringen is het makkelijker om geld te lenen dan met andere. Dit heeft te maken met de zekerheid die de uitkering biedt. Een uitkering die voor een lange tijd of voor altijd wordt verstrekt, geeft meer zekerheid dan een uitkering die tijdelijk of onzeker is. Ook de hoogte van de uitkering speelt een rol. Een uitkering die genoeg is om van te leven, geeft meer ruimte om te lenen dan een uitkering die net genoeg is om rond te komen.

Over het algemeen geldt dat je met een invaliditeits- of een mutualiteitsuitkering wel geld kunt lenen, mits je uitkering hoog genoeg is en je geen andere schulden hebt natuurlijk.

Hoeveel kan ik lenen met een uitkering?

Hoeveel je kunt lenen met een uitkering hangt af van je persoonlijke situatie. Elke kredietverstrekker hanteert zijn eigen criteria en berekeningen om te bepalen hoeveel je kunt lenen. Daarom kan het bedrag dat je kunt lenen per kredietverstrekker verschillen.

Om een indicatie te krijgen van hoeveel je kunt lenen met een uitkering, kun je gebruik maken van een online rekentool of je kunt het advies inwinnen van financiële experten zoals deze van Kredietadvies. Zij zullen je vragen naar je soort uitkering, je maandelijkse inkomsten en uitgaven, je leeftijd en je leendoel. Op basis daarvan bereken en ze hoeveel je maximaal kunt lenen en geven ze ook bijkomend advies en bijkomende uitleg over de verschillende leningen.

Dit is natuurlijk een indicatie en geen garantie. De kredietverstrekker zal altijd je aanvraag beoordelen en controleren of je aan de voorwaarden voldoet. Daarbij kan de kredietverstrekker ook vragen om bewijsstukken, zoals een kopie van je identiteitsbewijs, je bankafschriften en je uitkeringsbeslissing.

Geld lenen met borgstelling

Een van de manieren om geld te lenen zonder bank, is geld lenen met borgstelling. Geld lenen met borgstelling is een manier om een lening te krijgen als je geen of onvoldoende inkomen hebt. Een borgstelling houdt in dat iemand anders (de borg) zich garant stelt voor de terugbetaling van jouw lening. Als je de lening niet kunt aflossen, moet de borg het resterende bedrag betalen. Een borgstelling kan een oplossing zijn als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen of een studie wilt volgen, maar geen reguliere lening kunt krijgen.

Er zijn echter ook risico's verbonden aan geld lenen met borgstelling. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat je de lening kunt terugbetalen, want anders breng je de borg in financiële problemen. Ten tweede moet je goed de voorwaarden van de lening en de borgstelling lezen, want er kunnen extra kosten of boetes zijn als je te laat betaalt of als de borg niet kan betalen. Ten derde moet je een goede relatie hebben met de borg, want geld lenen kan leiden tot conflicten of ruzies als er iets misgaat.

Geld lenen met borgstelling is dus een mogelijkheid om geld te krijgen als je geen andere opties hebt, maar het is niet zonder risico's. Je moet goed nadenken over de gevolgen en alternatieven voordat je een borgstelling aangaat. Het is ook verstandig om advies te vragen aan een onafhankelijke financieel adviseur of een jurist voordat je een contract tekent.

Geld lenen met een uitkering via Kredietadvies

Bespreek de mogelijkheden om geld te lenen met een uitkering met de financiële experten van Kredietadvies. Zij vertellen je graag welke soorten leningen er zijn en voor welke leningen je in aanmerking komt. Contacteer ze vrijblijvend hier voor meer informatie.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen