October 28, 2023
Ben je van plan om je huis te verbouwen en wil je daarbij ook rekening houden met het milieu? Dan is duurzaam renoveren een goede optie. Duurzaam renoveren betekent dat je je huis zo aanpast dat het minder energie verbruikt, meer comfort biedt en langer meegaat. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, muren en vloeren, het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp of het vervangen van je oude ramen door hoog +rendementsglas. Je verhoogt hiermee de waarde van je woning en je maakt de woning ook aangenamer om erin te wonen. Natuurlijk kost ook het duurzaam renoveren van je huis een aardige duit. Maar hoe financier je zo'n duurzame renovatie? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om je huis duurzaam te renoveren tegen een aantrekkelijk rentepercentage.
Een van de meest populaire manieren om je huis duurzaam te renoveren is het afsluiten van een groene lening. Dit is een lening die speciaal bedoeld is voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen, warmtepompen of dubbel glas. Een groene lening heeft een lagere rente dan een gewone lening, omdat de banken en de overheid het verduurzamen van woningen willen stimuleren. Bovendien kun je in sommige gevallen ook profiteren van een belastingvermindering of een premie van je netbeheerder.
Om in aanmerking te komen voor een groene lening, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je de lening gebruiken voor werken die door een erkende aannemer worden uitgevoerd en die een positieve impact hebben op het energieverbruik of de CO2-uitstoot van je woning. Ook moet je de lening binnen een bepaalde termijn terugbetalen, meestal tussen de 5 en 10 jaar. Het bedrag dat je kunt lenen varieert per bank, maar ligt meestal tussen de 2.500 en 100.000 euro. Vergelijk zeker verschillende banken met behulp van een onafhankelijk adviseur om de goedkoopst groene lening op de kop te tikken.
Tot slot kun je ook overwegen om je huis duurzaam te renoveren met behulp van een hypothecaire lening. Dit is een lening die wordt gewaarborgd door een hypotheek op je woning. Een hypothecaire lening heeft als voordeel dat je meestal een langere looptijd en een lagere rente hebt dan bij andere soorten leningen. Bovendien kun je ook gebruik maken van de woonbonus, een fiscaal voordeel dat geldt voor hypothecaire leningen die zijn afgesloten voor de aankoop, bouw of renovatie van een eigen woning. De woonbonus geldt spijtig genoeg wel alleen voor leningen afgesloten vanaf 1 januari 2016 tot en met 31 december 2019.
Om in aanmerking te komen voor een hypothecaire lening, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je de lening gebruiken voor werken die de waarde of het comfort van je woning verhogen en die worden uitgevoerd door een erkende aannemer. Ook moet je de lening binnen een bepaalde termijn terugbetalen, meestal tussen de 10 en 30 jaar. Het bedrag dat je kunt lenen hangt af van de waarde van je woning en je financiële situatie.
Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren om je huis duurzaam te renoveren tegen een aantrekkelijk rentepercentage. Het is belangrijk om goed te vergelijken en te informeren naar de mogelijkheden en de voorwaarden voordat je een keuze maakt. Zo kun je niet alleen besparen op je energiefactuur, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Check zeker eens met Kredietadvies om zo tegen een aantrekkelijk rentepercentage geld te lenen om je huis duurzaam te renoveren. Als onafhankelijk adviseur bekijken ze de mogelijkheden bij verschillende kredietverstrekkers. Neem vrijblijvend contact met hen op.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.