January 31, 2022

Vind je niet meteen een bank die jou een lening met een voordelige rentevoet aanbiedt? Dan droom je misschien van een renteloze lening. Hoewel je geen interest hoeft te betalen, is een renteloze lening niet zonder gevaar. Lees er hier meer over.

Wat is een renteloze lening?

Zoals de naam het al doet vermoeden, is een renteloze lening een lening waarbij je geen interest hoeft te betalen op het geleende bedrag. “Bestaat dat dan echt?”, horen we jou denken.

Zeker, maar het spreekt voor zich dat je zo’n lening niet bij een bank of een andere financiële instelling vindt. Daarom geven we hieronder enkele mogelijkheden om een renteloze lening te kunnen bekomen. Al zijn die eerder beperkt.

Waar kan je een renteloze lening bekomen?

1. Familie of vrienden

Wanneer je leent van een familielid of een vriend, spreekt men in de praktijk ook weleens over een onderhandse lening of een particuliere lening. Let op: het gaat hier niet om een schenking of een gift. Je hoort het geleende bedrag immers terug te betalen.

Als je een particuliere lening aangaat, is het aanbevolen om een schriftelijke overeenkomst op te maken in twee exemplaren. Deze overeenkomst hoort de handtekening en de volgende gegevens van beide partijen te bevatten:

  • De naam en adresgegevens
  • Het geleende bedrag
  • De overhandigingswijze
  • De duurtijd van de lening
  • De afwezigheid van rente
  • De regelmaat van de afbetalingen

2. Studentenlening

Ben je een student en zit je wat krap bij kas om de kosten van jouw opleiding te dekken? Dan kan je bij sommige universiteiten of hogescholen een renteloze lening aangaan voor alle kosten die gepaard gaan met je studie.

Doorgaans moet je een studentenlening maand na maand terugbetalen aan de hand van een persoonlijk afbetalingsplan.

3. Tussen vennootschappen

Ben je zaakvoerder of een bestuurder van twee ondernemingen? Dan zou je kunnen beslissen om een renteloze lening van onderneming A aan onderneming B toe te staan.

Let wel op: de Belgische wetgeving bepaalt dat het bedrag van het voordeel (de uitgespaarde rente) aan de belastbare basis van de verstrekkende vennootschap moet worden toegevoegd, al zijn er enkele uitzonderingen waarbij dat niet nodig is.

Nadelen van renteloos lenen

Renteloos lenen kan je zonder rente, maar niet zonder risico. Als je een particuliere lening aangaat bij een familielid of vriend, kan dat mogelijk voor onenigheid zorgen. Jullie relatie tot elkaar verandert immers. Dat is vaak de start van familieruzies of verbroken vriendschappen.

Plus, bij een renteloze lening gaat het vaak om relatieve kleine bedragen. Als je een lening zoekt voor een woning, is de kans uiterst klein dat je een familielid vindt die dat bedrag ‘op overschot’ heeft.

Zoek je een voordelige lening?

Wel, dan ben je bij Krediet@dvies op de juiste plek. De kans is vrij groot dat wij erin slagen voor jou een lening met een voordelige rentevoet te vinden. Hoe we dat mogelijk maken? Wij werken samen met vele banken, waardoor we vele leningen tegen elkaar kunnen afwegen en zo uitkomen bij de beste optie.

Klinkt dat als muziek in de oren? Spring dan gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt bovendien altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik een renteloze lening krijgen voor mijn zonnepanelen?

De Vlaamse Overheid biedt de zogenaamde Mijn Verbouwlening aan; de vervanger van de Energielening. Deze Verbouwlening vervangt ook de Energielening+. Als je op deze renteloze lening beroep wilt doen, moet je wel aan een aantal voorwaarden beantwoorden. Ze is dan ook vooral gericht op de lagere en middelste inkomens van de maatschappij. Daarnaast kunnen ook mensen die een woning via erfenis of schenking ontvingen of niet commerciële instellingen en coöperatieve vennootschappen een aanvraag voor een renteloze lening bij de Vlaamse Overheid doen.

Waar op letten bij het afsluiten van een renteloze lening bij familie of vrienden?

Het klinkt allemaal mooi… een renteloze lening bij vrienden of familie afsluiten. En begrijp ons niet verkeerd, het kan ook mooi zijn als alles netjes wordt geregeld en nog belangrijker wordt vastgelegd. Het zou immers niet de eerste maal zijn dat deze manier van renteloos lenen tot ruzies en conflicten leidt. Belangrijk bij deze vorm van lenen is dus dat je duidelijke afspraken maakt en deze ook op papier, ondertekend, vastlegt. Eventueel kan je online standaard templates terugvinden om dergelijke overeenkomsten vast te leggen.

Wat kan je doen als vrienden of familie de lening niet terugbetalen?

Je komt liever niet in deze situatie terecht, maar het is mogelijk dat vrienden of familie op een bepaald moment wanbetalers worden. De kans is zelfs groter dan bij een klassieke lening via een erkende kredietverstrekker aangezien men toch snel denkt “Het zijn vrienden of familie en die begrijpen dat wel’. Probeer allereerst in onderling overleg tot een akkoord te komen. Lukt dat niet dan kan je de kredietnemer officieel in gebreke stellen op basis van jullie ondertekende overeenkomst. Best is om deze ingebrekestelling ook aangetekend te versturen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen