January 29, 2022

Een woning kopen of renoveren is waarschijnlijk een van de grootste investeringen die je ooit zult maken. Om iedereen de kans te geven deze grote maar belangrijke stap te kunnen nemen, bestaat er in Vlaanderen de zogenaamde 'sociale lening'. Het is een lening die ook mensen die het minder breed hebben in staat stelt om hun eigen woning aan te schaffen of hun huidige woning op gepaste wijze te renoveren. Maar wat is een sociale lening nu precies? Welke voorwaarden zijn er aan deze lening verbonden? En bij wie kan je deze lening afsluiten? Op het einde van deze vragenrit weet je precies of je al dan niet een sociale lening kunt afsluiten en waar je rekening mee moet houden.

Wat is sociale lening?

Een sociale lening werd in het leven geroepen voor mensen met een bescheiden inkomen. In een normale situatie zouden zij niet in staat zijn om een klassieke hypotheek af te sluiten. Om deze mensen toch de kans te geven een eigendom te kopen, een woning te bouwen of een woning te renoveren, is er de sociale lening. Het gaat dus om een soort van goedkope hypothecaire lening. Typisch voor een sociale lening zijn de interessante voorwaarden en natuurlijke de lage rentevoet die het aangaan van de lening mogelijk maakt. Om op een sociale lening beroep te kunnen doen, moet je wel aan strikte voorwaarden voldoen. Het lijkt ons interessant om deze voorwaarden wat grondiger te bekijken.

De voorwaarden voor een sociale lening

Niet iedereen kan zomaar een sociale lening aangaan. De lening is er immers voor mensen die niet in staat zijn om een klassieke lening af te sluiten. Om de juiste doelgroep te bereiken, werden door de Vlaamse overheid enkele voorwaarden opgelijst. Zoals je later in dit artikel zult lezen, kunnen deze voorwaarden bij andere erkende kredietinstellingen echter afwijken.

1. Het inkmeno:

Niet echt verrassend is een eerste belangrijke voorwaarde het inkomen dat je verdient. Dit inkomen moet niet alleen onder een bepaald belastbaar bedrag liggen, maar ook boven een bepaald belastbaar bedrag. Te lage inkomens gaan namelijk niet in staat zijn om de lening af te lossen. In sommige gevallen worden hier uitzonderingen op gemaakt.

2. De woning:

De woning die je wilt aankopen of renoveren moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet ze onder meer bewoond blijven tijdens het aflossen van de woning en moet ze in het Vlaamse Gewest liggen. Ze mag ook niet verhuurd worden.

3. Verkoopprijs en verkoopwaarde:

Twee aspecten die ook betrekking hebben op de woning zelf. De verkoopprijs en -waarde moeten namelijk onder een bepaald maximum blijven.

4. Andere voorwaarden:

Wie een sociale lening wil aangaan, moet voldoende solvabel zijn om deze lening ook te kunnen afbetalen. Dit betekent dat je inkomen hoog genoeg moet zijn om je schulden af te lossen. Tot slot werden er ook voorwaarden opgesteld met betrekking tot het eigendom. Zo mag je op het moment van het afsluiten van de lening geen andere woningen of gronden in je bezit hebben en mag je ook geen zaakvoerder of aandeelhouder zijn van een vennootschap waarin je zakelijke rechten hebt ingebracht.

Waar kan je een sociale lening afsluiten?

De meest voor de hand liggende plek om de sociale lening bij af te sluiten, is het VMSW of het Vlaams Woningfonds. Elke provincie heeft een eigen afdeling van het VMSW waar je terecht kunt voor bijkomende vragen. Daarnaast zijn er ook enkele door Vlaanderen erkende kredietinstellingen waar je een sociale lening kunt afsluiten. Dit kan in sommige gevallen interessant zijn omdat deze instellingen soms andere voorwaarden hanteren.

Extra advies via Kredietadvies

Toch nog vragen of een gewone lening of over de sociale lening? Bespreek dan met de experten van Kredietadvies wat jouw specifieke mogelijkheden zijn.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen