January 29, 2022

Wie zich verdiept in het afsluiten van kredieten en het aangaan van leningen komt om de haverklap wel nieuwe termen tegen. Termen die je op het eerste zicht misschien niet veel zeggen, maar die toch belangrijk zijn om een goed beeld te krijgen van het hoe en wat van geld lenen. Een van deze termen is zonder twijfel consumentenkrediet. In dit artikel gaan we op zoek naar de betekenis van het woord consumentenkrediet: wat is consumentenkrediet, hoe werkt het precies en zijn er nadelen aan verbonden. Alle informatie in één handig en duidelijk blogartikel. 

Wat is consumentenkrediet?

Je zou in de wereld van de kredieten grosso modo twee soorten kunnen onderscheiden: namelijk de hypothecaire lening en het consumentenkrediet. Op de hypothecaire lening doe je een beroep voor de aankoop van een woning, een stuk bouwgrond of voor de renovatie van je woning. Je zou dus kunnen zeggen dat de lening kan aangevraagd worden voor onroerend goed. In alle andere gevallen spreken we van een consumentenkrediet. Denk bijvoorbeeld aan het geld dat je leent voor de aankoop van een wagen, voor het maken van je wereldreis of omdat je gewoon een onvergetelijk feest wilt geven. Het gaat dus om een persoonlijke lening die je moet terugbetalen aan de desbetreffende kredietinstelling.

Hoe werkt een consumentenkrediet?

Het consumentenkrediet volgt het principe dat we van iedere lening kennen. Je bespreekt samen met de kredietinstelling of de persoon of instantie waar je het geld gaat bij lenen allereerst het bedrag. Vervolgens wordt er in onderling overleg een afbetaaltermijn en een rentevoet afgesproken. Via aflossingen wordt vervolgens het volledige ontleende bedrag binnen de afgesproken termijn terugbetaald. 

Geld lenen kost geld

Het grote nadeel van een consumentenkrediet en van een lening in het algemeen is dat ze geld kost. Inderdaad, geld lenen kost geld. Naast enkele vaste kosten zoals administratieve kosten, krijg je bij een consumentenkrediet ook met een rentevoet te maken. Dit betekent dat je op het bedrag dat je hebt ontleend rente zult moeten betalen. Het is daarom belangrijk om niet zomaar bij de eerste de beste bank een krediet af te sluiten. Wie de tijd neemt om verschillende kredietinstellingen af te schuimen, kan op zoek gaan naar de beste rentevoet en zo heel wat geld besparen.

Er bestaan ook kredieten zonder interesten, maar check grondig of er hierbij geen addertjes onder het gras schuilen en er geen andere extra kosten worden aangerekend. Zo kan je in sommige winkels bijvoorbeeld een televisietoestel op termijn zonder extra kosten afbetalen. Zorg er echter voor dat je de aflossingen zeker kunt betalen want anders kunnen zware boetes het gevolg zijn. 

Consumentenkrediet via Kredietadvies

Nu je weet wat een consumentenkrediet precies is, kun je op zoek gaan naar de voordeligste lening voor jouw doel. Wie de hulp inroept van de experten van Kredietadvies krijgt advies op maat. De mensen van Kredietadvies kennen de voor- en nadelen van elke lening en gaan samen met de klant op zoek naar de beste lening. Neem vrijblijvend contact met ze op.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen