January 27, 2022

Een scheiding is niet meteen het meest heuglijke moment uit je leven. Zeker niet als er ook nog een woning of kinderen in het spel zijn. Er zullen namelijk tal van regelingen moeten getroffen worden. Wat betreft de woning kan er gekozen worden om deze te verkopen en de opbrengst in twee te verdelen. Toch kan een van de partners ook beslissen dat hij of zij de woning wilt behouden. Dat wordt zonder twijfel een financiële uitdaging, maar komt toch vaker voor dan je denkt. Om het financieel haalbaarder te maken, kan er in dit geval voor gekozen worden om de partner in termijnen uit te kopen. Maar hoe werkt het uitkopen van je partner in termijnen nu precies en zijn er zaken waar je rekening mee moet houden? 

Wat betekent je partner uitkopen in termijnen?

Als jullie beslissen om ieder een eigen weg op te gaan en jullie hebben een woning in het bezit dan zal de partner die beslist om de woning te houden, de andere partner moeten uitkopen. Het uitkopen van de woning gebeurt op basis van een eenvoudige rekensom. Hierbij wordt gekeken naar de openstaande schuld bij de financiële instelling, de huidige waarde van de woning en de eigen inbreng van de twee partijen. Deze rekensom bepaalt hoeveel je aan je partner zult moeten betalen om hem of haar uit te kopen. Of je bent in staat om dit met je eigen spaargeld of met de hulp van bijvoorbeeld de ouders meteen te doen, of je sluit een nieuwe hypotheek af bij de bank waarin je deze uitkoopsom opneemt of je komt tot een overeenkomst met je partner dat je de uitkoopsom in termijnen mag betalen. 

Wanneer kan ik mijn partner uitkopen in termijnen?

Bij een scheiding is het belangrijk om altijd in overleg te handelen en op een zo goed mogelijke basis in contact te blijven met je ex-partner. Of je namelijk je voormalige partner in termijnen kunt uitkopen, hangt helemaal af van zijn of haar goodwill. Er bestaan geen wettelijke regels rond het uitkopen van je partner en ook de notaris of de bank komt in dergelijke situaties en gesprekken niet tussen. Partners die van elkaar scheiden, zeker als er kinderen in het spel zijn, begrijpen echter wel het belang van het behouden van de oorspronkelijke gezinswoning voor bijvoorbeeld de kinderen. Langs de andere kant moet de partner die een andere woning moet zoeken ook wel een nieuwe start kunnen nemen. Een goed overleg waarbij beide partijen wat water bij de wijn doen en niet op voet van oorlog leven, is daarom cruciaal als je een partner in termijnen wilt uitkopen. 

Kredietadvies helpt je graag bij een scheiding

Bij een scheiding duiken er zonder twijfel heel wat vragen op die verdergaan dan enkel het uitkopen van je partner in termijnen. Kredietadvies heeft op dit gebied heel wat ervaring en geeft je graag advies over de mogelijkheden en opties in jouw specifieke geval.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen