January 27, 2022
Met corona nog vers in ons geheugen is reizen geen vanzelfsprekendheid meer. Met alle regeltjes en maatregelen die om de haverklap veranderen, zien we dat mensen tegenwoordig veel meer belang zijn gaan hechten aan het comfort en de luxe in hun eigen woning. Het heeft staycation alleen maar populairder gemaakt. Onder het motto ‘Als we niet op vakantie kunnen gaan, dan halen we de vakantie toch gewoon in huis’. Het is een trend die we post-corona nog wel een tijdje zien aanhouden. En bij deze trend hoort voor vele mensen ook een zwembad thuis. Een leuk extraatje waar zowel de ouders als de kinderen op warme dagen volop van kunnen genieten. De prijs van een zwembad kan echter hoog oplopen. Daarom vragen heel wat mensen zich af: “Is de lening voor een zwembad fiscaal aftrekbaar?”.
Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende bonussen, premies en gunstmaatregelen van de overheid zoals de woonbonus, renovatiepremies en energiepremies. Maar spijtig genoeg valt de bouw van een zwembad niet binnen deze maatregelen. Mocht je het zwembad mee verwarmen met bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een ander ecologisch toestel dan kun je daar in sommige gevallen wel een premie voor krijgen.
Wat je wel kunt doen om het fiscaal interessant te maken, niet hetzelfde als fiscaal aftrekbaar natuurlijk, is om je gespaarde geld van een groepsverzekering of van een opgespaarde individuele pensioentoezegging voor de bouw of de lening te gebruiken. Je kunt namelijk een voorschot van deze gespaarde gelden opnemen.
Een andere mogelijkheid is om de lening voor de bouw van een zwembad te realiseren op kosten van je vennootschap waardoor het wel fiscaal aftrekbaar wordt. Maar in dit geval is het oppassen geblazen en ervoor zorgen dat je een stevig dossier ter verantwoording van deze kostenpost hebt. In dit geval moet je immers kunnen bewijzen dat het zwembad inherent is aan de uitoefening van de beroepsactiviteiten van de vennootschap. Geen vanzelfsprekende zaak.
Een zwembadlening… bestaat zoiets wel? Je ziet hier en daar weleens de term zwembadlening opduiken, maar eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat zoiets eigenlijk niet bestaat. Je kunt wel lenen voor een zwembad, maar dan gaat het om niet meer of minder dan een gewone persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening gaat de kredietverstrekker je niet vragen waarvoor het geld dient. Een van de redenen kan dus de bouw van je zwembad zijn. Bij een persoonlijke lening wordt een leenbedrag, een aflossingstermijn en een rentevoet met de bank afgesproken. Er wordt dan verwacht dat je het ontleende bedrag voor je zwembad volgens de afgesproken aflossingstermijn en met rente terugbetaald.
Aangezien zowat iedere bank of kredietinstelling wel persoonlijke leningen aanbiedt, is de hulp inroepen van bijvoorbeeld Kredietadvies een slimme en logische stap. Ze zijn op de hoogte van de gangbare rentevoeten en kunnen je helpen bij je zoektocht naar de goedkoopste en beste lening voor je zwembad. Daarnaast kunnen ze je ook advies geven over het al dan niet fiscaal aftrekbaar zijn van de lening voor een zwembad.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.