May 3, 2022

Wie een woning koopt, zal waarschijnlijk een hypotheek moeten afsluiten. En deze hypotheek zal voor een lange termijn een gigantisch effect op je budget hebben. Het loont dus de moeite om rond te kijken of je op een of andere manier geen geld kunt terugkrijgen. Dat kan door het herfinancieren van je lening maar dat kan misschien ook door de zogenaamde aftrek van rente van je hypotheek, ook wel hypotheekrenteaftrek of woonbonus genoemd. Maar is deze fiscale aanmoediging nog altijd beschikbaar en wat levert het je dan op?

Wat is de aftrek van rente van je hypotheek?

De aftrek van rente van je hypotheek is een gunstmaatregel van overheid waardoor je van een serieus belastingvoordeel kunt genieten. In het beste geval, twee personen met wat kinderen, loopt dit belastingvoordeel zelfs op tot een bedrag van 2360 euro per persoon. Dit bedrag doe je maal 40% en zo kom je tot een belastingvermindering van maar liefst 944 euro per persoon. Doe dit maal bijvoorbeeld 20 jaar, de looptijd van je woning, en maal 2 personen en we hoeven er waarschijnlijk geen rekenmachine bij te nemen. Dit levert je op het einde van de rit heel wat geld op. Leuk, maar is het wel op jou van toepassing?

Bestaat de hypotheekrenteaftrek in België nog?

We gaan al meteen met de deur in huis vallen… neen, tegenwoordig kan je geen aftrek van de rente van je hypotheek meer krijgen. Een serieuze streep door de rekening van vele mensen. De zogenaamde Vlaamse woonbonus is voor leningen afgesloten na 1 januari 2020 immers niet meer van toepassing. Heb je een lening van voor 31 december 2019 dan zou je normaal gezien wel van deze gunstmaatregel moeten genieten. Heeft de overheid deze gunstmaatregel dan gewoon geschrapt zonder daar iets tegenover te plaatsen? Toch niet, ze geven wel iets in de plaats.

De verlaging van de registratierechten

Wie vanaf 1 januari 2022 een woning koopt, in dit geval een eerste woning, ziet de zogenaamde registratiebelasting van 6 naar 3 procent zakken. Bovendien betaal je voor een zogenaamde ingrijpende energetische renovatie nog maar 1% procent registratiebelasting terwijl dat voordien 5 procent was. Het is niet veel, zeker niet als je het vergelijkt met de woonbonus van voordien, maar iets is beter dan niets.

Wel belastingvoordeel voor tweede woning

Je kunt het zo gek niet bedenken en het kan alleen maar in België maar er bestaat nog wel een aftrek van de rente van je hypotheek voor een tweede woning. Wie immers geld leent voor de aankoop van een tweede woning valt niet onder de regeltjes van de Vlaanderen maar wel onder de federale regels. En de federale overheid is nog niet van plan deze gunstmaatregel af te schaffen. Wie aan een aantal voorwaarden voldoet kan genieten van een belastingvoordeel dat oploopt tot maar liefst 30%.

Fiscaal advies over je hypotheek

Wil je nog wat extra advies over je hypotheek of over een andere lening? Neem dan contact op met Kredietadvies. De mensen van Kredietadvies adviseren je graag over een hypotheekoplossing op maat.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan je nog genieten van aftrek van de rente van de hypotheek van een tweede woning?

Het klinkt misschien vreemd en het kan waarschijnlijk alleen maar in België, maar een hypothecaire lening voor een tweede woning is nog wel fiscaal aftrekbaar. De enige voorwaarden zijn dan wel dat je er niet zelf woont en dat je de woning nooit als hoofdverblijfplaats hebt gebruikt. Op een eventuele woonbonus heb je bij een tweede woning wel geen recht.

Kan ik bij het aangaan van een hypothecaire lening nog genieten van belastingvermindering?

Neen, de periode dat je van een belastingvermindering kon genieten, is sinds 1 januari 2020 voorbij. Een hypothecaire lening is dus niet meer fiscaal aftrekbaar. De woonbonus, zoals dit fiscale voordeel ook weleens wordt genoemd, is enkel en alleen van toepassing op leningen die voor 31 december 2019 werden afgesloten.

Valt de aftrek van de rente van mijn hypotheek weg bij een herfinanciering?

Wie overgaat tot een herfinanciering van zijn of haar hypothecaire lening of beslist om de lening te laten herzien, blijft wel van de oorspronkelijke fiscale voordelen genieten. Heb je daarom recht op een aftrek dan zal je deze ook nog behouden na de herfinanciering. Of je al dan niet nog van de fiscale voordelen kunt genieten, wordt bepaald door de datum op de akte van de oorspronkelijke hypothecaire lening.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen