January 10, 2022

Mensen die geld lenen, willen vaak twee dingen: snel geld lenen en zo goedkoop mogelijk geld lenen. Bij het woordje goedkoop denk je waarschijnlijk meteen aan de rentevoet die met een lening gepaard gaat. We kunnen niet ontkennen dat de rentevoet de belangrijkste rol speelt in het bepalen hoeveel een lening je uiteindelijk gaat kosten. Toch kan er nog een tweede manier zijn om een lening net iets goedkoper en aantrekkelijker te maken, namelijk de fiscale aftrekbaarheid. Het is geen financieel voordeel waar je meteen het effect van ziet, maar het is wel een voordeel wat je heel wat geld kan opleveren of besparen. Maar welke leningen zijn tegenwoordig fiscaal aftrekbaar? Wij bekijken enkele leningen die fiscaal aftrekbaar zijn of waren.

Is de hypothecaire lening nog fiscaal aftrekbaar?

Het antwoord hierop is spijtig genoeg ‘neen’. Het was lange tijd, namelijk tot eind 2019, interessant om een hypothecaire lening af te sluiten want je kon rekenen op een serieus belastingvoordeel dankzij de zogenaamde woonbonus. De woonbonus betrof een belastingvermindering die je op het einde van de rit, voor een krediet van 25 jaar, maar liefst 18.500 euro per persoon kon opleveren. Dit bedrag kreeg je natuurlijk niet meteen in de hand, maar werd en wordt door de jaren heen op je belastingen in vermindering gebracht. De mensen die voor 1 januari 2020 een hypothecaire lening afsloten, genieten nog altijd van dit fiscaal voordeel.

Mensen die vanaf 1 januari een hypothecaire lening hebben afgesloten, kunnen deze lening niet meer fiscaal aftrekken. Omdat de lening niet meer fiscaal aftrekbaar is, deed de overheid wel op andere vlakken enkele kleine toegevingen. Zo zakten de registratierechten van 7% naar 6% wat je toch enkele duizenden euro’s kan opleveren. Bovendien verwacht men dat door de afschaffing de prijzen van de woningen op termijn ook gaan dalen. Wait and see natuurlijk.

De woonbonus op tweede woningen

Is de woonbonus dan helemaal afgeschaft? Neen, opmerkelijk genoeg werd wel een woonbonus behouden voor wie een tweede woning of een opbrengstpand koopt. Kopers van een tweede woonst kunnen de lening immers fiscaal aftrekken en zo tot 693 euro vermindering op de personenbelasting krijgen.

De fiscale aftrekbaarheid van de win win lening

Een lening die tot slot ook nog fiscaal aftrekbaar is, is de zogenaamde win win lening of ook wel vriendenlening genoemd. Het gaat om een lening waarbij een particulier geld leent aan een bevriende onderneming of zelfstandige. Denk bijvoorbeeld aan vrienden, familie of gewoon mensen die je onderneming willen steunen. Deze kredietgevers kunnen van een fiscaal voordeel genieten. Wie via een win win lening geld leent aan een onderneming kan namelijk van een jaarlijks belastingkrediet van 2,50% op het openstaande krediet van de win win lening genieten.

Vragen over leningen die fiscaal aftrekbaar zijn?

We kunnen ons voorstellen dat je misschien nog vragen hebt omtrent de fiscale aftrekbaarheid van je lening. In dat geval kan je vrijblijvend contact opnemen met de specialisten van Kredietadvies.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen