January 31, 2022

Wil je een krediet aanvragen? Bij de beoordeling van je kredietaanvraag houden financiële instellingen rekening met verschillende factoren. En in het bijzonder gaan ze jouw kredietwaardigheid checken. In deze blog lees je er meer over.

Kredietwaardigheid: wat is dat precies?

Kredietwaardigheid is een duur woord. Eigenlijk bedoelt men daarmee of je in staat bent om de lening terug te betalen. Om die vraag juist te kunnen beoordelen, kijken financiële instellingen naar verschillende zaken zoals je inkomen, je uitgaven en je sociaaleconomische situatie.

1. Je inkomsten

Je inkomen is een doorslaggevende factor in je kredietaanvraag, want het bepaalt grotendeels jouw terugbetalingscapaciteit. Daarom vraagt de kredietverlener wellicht jouw loonfiches van de voorbije maanden op.

Vele banken hechten er bovendien belang aan dat je beschikt over vast werk. Zo zijn ze zeker dat je een maandelijks vast inkomen hebt.

Heb je ook andere inkomsten? Vergeet die dan zeker niet te vermelden. Denk maar aan huurinkomsten, kinderbijslagen, alimentatie, vervangingsinkomens, enzovoort.

2. Je lasten

De kredietverlener wil een concreet overzicht hebben over al je maandelijkse uitgaven. En dat kan breed gaan: van je telefoon- en internetabonnementen tot je huur, alimentatie en eventueel andere lopende kredieten. Kortom: iedere cent die je maandelijks kwijt bent aan vaste kosten.

3. Je sociaaleconomische situatie

Ook kijkt de kredietverlener naar jouw thuissituatie en gezinssamenstelling. Op die manier kan de bank of financiële instelling de stabiliteit van je huidige situatie beter inschatten.

Zo kan je bijvoorbeeld de volgende vragen krijgen:

  • Ben je alleenstaand, wettelijk samenwonend of gehuwd?
  • Wat is de job van je partner?
  • Heb je kinderen?
  • Hoelang werk je al voor dezelfde werkgever?

4. Andere factoren

Kredietverleners zijn eveneens verplicht om te kijken naar jouw kredietgeschiedenis, die ze vinden in de Kredietcentrale van België. In die databank zien ze alle kredieten die aan particulieren zijn verstrekt, van woon- tot consumentenkredieten.

Heb je in het verleden een betalingsachterstand gehad? Dan heb je misschien een aparte vermelding gekregen. En dat heeft helaas een negatieve invloed op je kredietaanvraag.

Verder spelen ook jouw leeftijd, het bedrag dat je wilt lenen en de afbetalingstermijn een rol in de beoordeling van je kredietaanvraag.

Gratis en vrijblijvend advies

Krediet@dvies werkt samen met verschillende banken en instellingen. Daarom zijn we de ideale neutrale tussenpersoon. We begrijpen dat sommige informatie over je financiën misschien gevoelig ligt, maar als vertrouwenspersoon helpen we jou graag om een geschikte lening te vinden.

Ben je op zoek naar een geschikte lening? Spring dan gerust even binnen. In een vertrouwelijk gesprek van mens tot mens bekijken we samen jouw financiële situatie, je behoeften en de mogelijkheden die zich aanbieden.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen