May 25, 2022
Het is de droom van vele mensen, niet voor niets worden Belgen immers met een baksteen in de maag geboren,… onze eigen woning. Baksteen in de maag of niet, over je eigen woning beschikken, is nog altijd de beste investering die je kunt doen. Maar kun je ze wel doen als je het volledige bedrag van de aankoopprijs wilt lenen? Of hoeveel geld moet je op de spaarrekening hebben staan? En wat als ik ook nog de registratie- en notariskosten via een lening wil betalen? Kan ik in dit geval meer geld lenen dan de aankoopprijs? Heel wat vragen die ongetwijfeld ook bij jou opborrelen en waarop we hier in dit artikel een antwoord willen geven.
De Nationale Bank van België, beter bekend als de NBB, is op 1 januari 2020 met een nieuwe regel op de proppen gekomen. De zogenaamde regel van 90%. Kort samengevat, de NBB raadt alle banken en kredietverstrekkers aan om zeer zorgvuldig en behoedzaam met het verstrekken van leningen om te gaan. Hierbij adviseren ze sterk om niet meer dan 90% van de aankoopprijs via een hypothecaire lening ter beschikking te stellen. We kunnen ons voorstellen dan deze regel voor vele mensen een doorn in het oog is. Stel je maar eens voor dat je een droomwoning van 400.000 euro op het oog hebt. In dat geval zou je maar liefst 40.000 euro eigen inbreng moeten neertellen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Je zou je ouders of vrienden kunnen aanspreken of je wagen kunnen verkopen. Gelukkig is het in sommige gevallen nog wel mogelijk om het volledige aankoopbedrag te lenen of kan men zelfs meer geld dan de aankoopprijs lenen.
Tot slot komen we bij de vraag “Kan ik meer geld lenen dan de aankoopprijs?”. Meer geld lenen dan de aankoopprijs van je woning… dat staat ook bekend als de zogenaamde 125%-lening. Ok, het gaat niet altijd om exact 25% meer, maar je begrijpt wel wat we bedoelen. Voor veel kredietverstrekkers is 100% lenen echt de limiet en soms zelfs al licht over de limiet. Maar toch zijn er banken en kredietverstrekkers die na grondige analyse van hun klanten toch een Go geven om meer te lenen. In dit geval gaat het wel vaak om 2 hypothecaire kredieten; eentje op lange termijn voor het hypothecaire krediet van de woning en eentje op korte termijn voor de extra kosten. Nogmaals dit wordt enkel in uitzonderlijke gevallen toegekend… lees; als je financieel sterk staat. Dat kan omdat je bijvoorbeeld nog een woning in je bezit hebt of omdat je ouders zich borgstellen of omdat je over een hoog loon en een vaste job beschikt.
Ben je niet zeker over jouw mogelijkheden dan is het nuttig om eens contact op te nemen met Kredietadvies. Met enkele gegevens van jouw zijde kunnen zij perfect een inschatting maken of je meer geld kunt lenen dan de aankoopprijs of niet. Zij weten ook waar je terecht kunt en geven graag nog wat handige tips en weetjes.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.