April 6, 2022

We kennen het allemaal; je auto die het plots begeeft, je zoontje die per ongeluk met zijn bal tegen de televisie heeft geknald of je vaatwasser die het onverwacht laat afweten. Leuk is anders en al zeker als je hier vooraf geen rekening mee hebt gehouden. Je zou kunnen profiteren van de voordelen van een persoonlijke lening maar nog beter is om een financiële buffer te hebben die je in staat stelt om dergelijke onverwachte zaken op te vangen. Maar hoeveel geld houd je nu best op je spaarrekening? We bekijken enkele gouden regeltjes en geven ook onze eigen inschatting. 

Enkele gouden regeltjes

Er bestaat geen vaste definitie of gouden regel om te bepalen hoeveel geld je best op je spaarrekening houdt. Om je toch een beetje te helpen, zetten we enkele leidraden op een rij.

  • Een van de populairste regeltjes stelt dat je best 6 tot 12 maanden netttoloon opzij houdt. Verdien je bijvoorbeeld 2000 euro dan zou dit betekenen dat je 12000 tot 24000 euro op je spaarrekening moet houden. Persoonlijk vinden we dit een hoog bedrag. Het is wel zo dat mensen die meer verdienen vaak ook meer uitgeven. Dus in dat opzicht klopt het wel.
  • In plaats van zich te baseren op het inkomen zou men zich ook kunnen baseren op de uitgaven. Zo kan je proberen om 6 tot 12 keer je maandelijkse vaste kosten op je spaarrekening te houden. Heb je bijvoorbeeld 750 euro vaste kosten dan houd je op deze manier 4500 tot 9000 euro op je spaarrekening. 
  • Tot slot is er ook nog een spaarregel die je zou kunnen helpen om genoeg geld op je spaarrekening te houden. Deze regel is de zogenaamde tienprocentregel. Deze regel stelt dat je elke maand best of beter gezegd minstens 10% van je nettoloon opzij kunt zetten. Door deze 10 procent opzij te zetten, houd je volgens de regel genoeg geld opzij om onverwachte kosten te dekken.

Bovenstaande regels geven al een idee van hoeveel je best op je spaarrekening bewaart. Op basis van onze eigen ervaringen vinden we de bedragen toch vaak eerder hoog. Zeker als je weet dat de energiefacturen enkel stijgen en dat het steeds moeilijker wordt voor de meeste mensen om nog geld opzij te zetten. Bovendien zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden. We stellen ze graag even voor en vertellen je ook meteen hoeveel wij in dit geval op de spaarrekening zou houden. 

Wat nog bepaalt hoeveel geld je best op je spaarrekening houdt?

Er mogen dan wel gouden regeltjes bestaan die als leidraad kunnen dienen om je te helpen genoeg geld op je spaarrekening te houden, toch zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden. Elke situatie is immers anders. Zo zal een koppel dat goed verdient, minder buffer nodig hebben dan een koppel dat thuis ook nog 4 bengels heeft rondlopen. Er kunnen in het tweede geval immers sneller onverwachte kosten optreden. Denk maar aan de fiets van je zoon die het begeeft of je dochter die van de trap is gevallen en een operatie nodig heeft. Met een paar kinderen in huis raden we aan om toch meer dan 5000 euro op je spaarrekening te houden. Als alleenstaande zit je met meer dan 3500 euro en als koppel met minimum 4000 euro goed. Zo heb je toch al een idee van hoeveel geld je best op je spaarrekening houdt. Maar zoals gezegd, alles hangt af van je gezinssituatie maar ook van je levensstijl.  

Financieel advies van Kredietadvies

Heb je toch nog vragen over je spaarrekening, je zichtrekening, een lening of een hypotheek dan kan je steeds bij Kredietadvies terecht. Als financiële experten hebben ze op elke financiële vraag een gepast antwoord.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen