January 31, 2022

Ben je van plan een lening voor een vakantiewoning aan te gaan? Vooraleer je de aankoop afrondt, lees je best eens in onze blog welke fouten mensen het vaakst maken bij de aanschaf van een vakantiewoning.

1. Buitenlandse notaris

De rol van notarissen in het buitenland is anders dan hier in België. Zo wordt de rol van notaris in het buitenland vaak vervuld door een ambtenaar van het hypotheekkantoor. We hoeven jou niet te vertellen dat zijn juridische opleiding en takenpakket er heel wat anders uitziet dan die van onze notarissen.

Daarom is het beter om in zee te gaan met een notaris uit jouw buurt die gespecialiseerd is in of ervaring heeft met eigendommen in het buitenland. Dat is mogelijk, want al een tijdje kunnen Belgische notarissen eigendommen in het buitenland wettelijk perfect regelen.

2. Lokaal juridisch en fiscaal advies

Deze fout ligt eigenlijk in het verlengde met wat we hierboven hebben beschreven. Win niet zomaar lokaal juridisch en fiscaal advies in. De partijen in het buitenland zijn mogelijk niet onpartijdig, waardoor je mogelijk aan het kortste eind trekt. Ga daarom op zoek naar een adviseur hier bij ons die je vertrouwt.

Kijk ook na of de info in het kadaster klopt. Zo denken we bijvoorbeeld maar aan de beschreven afmetingen, of je vrij en onbelast koopt, enzovoort.

3. Geen rekeninghouden met successie

Het is misschien makkelijker om helemaal geen rekening te houden met successierechten of erfbelasting, maar dan gaat de overheid in de verre toekomst die kosten laten betalen door je kinderen.

Wel kan je een gesplitste aankoop overwegen, namelijk naakte eigendom – vruchtgebruik. Indien je kinderen het vruchtgebruik bezitten, kunnen ze zonder bijkomende successierechten eigenaar worden bij jullie overlijden.

4. Eigendom niet aangeven bij fiscus

Je hoort de brutohuurwaarde van je vakantiewoning aan te geven aan de fiscus, na aftrek van de buitenlandse belastingen op dit onroerend goed. Het is onmogelijk om een aangifte te ontlopen, want de Belgische fiscus weet toch meestal al dat je een eigendom in het buitenland bezit. Zeker in Europa zijn er tussen lidstaten afspraken gemaakt over belastingen.

5. Geen hypothecaire lening gebruiken

Ook al heb je voldoende spaargeld, loont het alsnog om een hypothecaire lening aan te gaan voor een vakantiewoning. De interesten kan je immers in vermindering brengen van het kadastraal inkomen van de vakantiewoning. Ook kan je de kapitaalsaflossing voor een vakantiewoning nog wel steeds inbrengen in de personenbelasting.

Wil je meer weten over een lening voor een tweede verblijf?

Klik dan hier en vind alle informatie die je nodig hebt.  Zit je nog steeds met vragen? Twijfel er dan niet aan om Krediet@dvies te contacteren. Onze medewerkers helpen jou graag verder!

Vind samen met Krediet@dvies een hypothecaire lening!

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van alle hypothecaire leningen en hun huidige rentevoeten. We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen