December 24, 2022

Pensioensparen is nuttig, maar op een bepaald moment wil je ook de uitbetaling. De ene persoon kiest deze uitbetaling al wat vroeger dan de andere persoon. Maar heeft dit nadelen? En hoe werkt de uitbetaling van je pensioensparen precies? Vragen waarop we in dit artikel een antwoord bieden.

Hoe werkt de uitbetaling bij pensioensparen?

De uitbetaling is op zich zeer eenvoudig. Je gaat gewoon naar de bank of verzekeraar waar je aan pensioensparen hebt gedaan en vraagt om de uitbetaling. In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om een uitbetaling aan te vragen vanaf 60 jaar. Deze leeftijdsgrens is belangrijk omdat je vanaf deze leeftijd slechts 8 procent belastingen moet betalen op het uitbetaalde bedrag. Dit bedrag betaal je eenmalig en dan is de kous af. Ook als je beslist om bijvoorbeeld toch nog tot je 64ste door te sparen. We spreken nu over 64 omdat het tot die leeftijd interessant blijft om te sparen aangezien je tot deze leeftijd van een fiscaal voordeel, lees belastingvermindering, kunt genieten. We hebben het in dit geval over ‘tot 31 december’ van het jaar dat je 64 bent.

Heeft een vroegtijdige uitbetaling van pensioensparen nadelen?

Sommige mensen overwegen een vroegtijdige uitbetaling van hun pensioensparen. In principe zijn hier geen regeltjes aan verbonden en kan je op elk moment je gespaarde geld afhalen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je hierop belast gaat worden. Terwijl de belasting, zoals al eerder aangegeven vanaf je 60ste ‘maar’ 8 procent bedraagt, is dat voor je zestigste een heel stuk hoger. Wie voor zijn of haar 60ste namelijk de uitbetaling van het pensioensparen aanvraagt, moet hierop een belasting of taks van maar liefst 33% betalen. Naast deze bedrijfsvoorheffing moeten er nog gemeentelijke opcentiemen betaald worden. Interessant is de vroegtijdige uitbetaling van je pensioensparen dus niet, maar theoretisch gezien is het wel perfect mogelijk.

Soms beslissen mensen bijvoorbeeld ook voor een vroegtijdige uitbetaling voor hun 60ste omdat ze het geld gewoon nodig hebben. Je zou niet de eerste zijn die van de bank krijgt te horen tot welke leeftijd je kan lenen voor een huis en dan maar beslist om zijn of haar spaargeld op te vragen om de aankoop alsnog te kunnen doen.

Kan je nog na je 65 verder pensioensparen?

Ook hier is het antwoord ‘ja’. Fiscaal interessant is het dan wel niet meer. Het fiscale voordeel valt na je 65 immers weg. Dit houdt sommige mensen echter niet tegen om nog een tijdje verder te sparen. Een van de redenen kunnen bijvoorbeeld slechte resultaten op de beurs zijn. Stel dat de beurs juist een crash heeft gekend als je de uitbetaling van je pensioensparen overweegt, dan is het misschien financieel interessanter om nog even te wachten.

Meer informatie over pensioensparen

Wil je meer informatie over pensioensparen en over de uitbetaling en het fiscale voordeel? Aarzel dan niet om met Kredietadvies contact op te nemen. De experten van Kredietadvies helpen je maar al te graag verder met al je vragen over sparen, lenen en verzekeren. Contacteer ze nu vrijblijvend en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen