December 24, 2022

Pensioensparen wordt tegenwoordig gezien als een absolute must als je op je oude dag zorgeloos door het leven wilt gaan. Het helpt niet dat onze bevolking steeds ouder wordt en verwacht niet dat de overheid er wel voor zal zorgen dat je ook na je pensioen elke maand weer een mooi pensioen zult ontvangen om je bon vivant leven verder te zetten. Daarom is het raadzaam om al vanaf jonge leeftijd met pensioensparen te beginnen. Bovendien kan je bij het pensioensparen van een mooi belastingvoordeel genieten. Dus hoe vroeger je begint, hoe groter het belastingvoordeel op het einde van de rit.

Wat is pensioensparen?

Pensioensparen is zoals de naam al aangeeft een vorm van sparen. Het staat echter in fel contrast met de klassieke spaarrekening die je vaak gebruikt om te sparen voor tussentijdse aankopen. Denk maar aan het sparen voor een nieuwe vaatwasser, een nieuwe wagen of de aankoop van een sauna. Bij pensioensparen spreken we eerder over langetermijnsparen. Vaak start je hiermee op jonge leeftijd en spaar je door de jaren heen geld tot je op pensioen gaat. Op deze manier spaar je voor een appeltje voor de dorst tegen de pensioenleeftijd. Je zet iedere maand een stukje van je inkomsten opzij voor later. De uitbetaling van je pensioensparen vindt meestal op de leeftijd van 65 plaats.

Pensioensparen met belastingvoordeel

Pensioensparen met belastingvoordeel kan op twee verschillende manieren:

1. Allereerst is er de zogenaamde pensioenspaarrekening.

Hierbij gaan je pensioensparen via een zogenaamd beleggingsfonds. Daarom wordt er ook weleens gesproken van een pensioenfonds. De bank of verzekeraar gaat je gespaarde geld beleggen en of je al dan niet winst maakt, hangt dus af van de evolutie op de beurs. Je hebt binnen deze pensioenfondsen nog wel enkele mogelijkheden om je gespaarde kapitaal enigszins te beschermen.

2. Vervolgens is er ook nog de pensioenspaarverzekering.

Hiervoor moet je terecht bij een verzekeringsmaatschappij. Het gaat in dit geval eigenlijk om een levensverzekering van het niveau tak 23 of tak 21. Bij een tak 23 heb je geen gegarandeerd minimumrendement terwijl je bij tak 21 wel een kapitaalsgarantie hebt.

Het fiscaal voordeel dat je bij deze vormen van pensioensparen krijgt, is een belastingvermindering. Hierbij is het wel zo dat er met 2 maximumbedragen wordt gewerkt en elk van deze maximumbedragen heeft een bepaald belastingvoordeel. Als je €990 euro per jaar spaart, kan je genieten van 30% belastingvoordeel of een fiscaal voordeel van maximaal €297. Wie €1270 euro per jaar spaart, krijgt een belastingvoordeel van 25% of maximaal €317,5 euro. Spaar je meer dan €990 dan kom je sowieso in de categorie van 25% belastingvoordeel terecht.

Pensioensparen zonder belastingvoordeel

Naast deze twee klassieke manieren van pensioensparen zijn er nog twee andere vormen van pensioensparen. Zo zien we in de privé-sector vaak dat werkgevers, maar ook werknemers zelf, een deel van het loon afhouden om een aanvullend pensioen op te bouwen. De werknemersbijdragen of je persoonlijke bijdragen zijn dan fiscaal aftrekbaar. Een laatste manier om aan pensioensparen te doen, is door zelf te sparen. Gewoon geld opzij leggen wanneer jij het kunt en wenst. Hier is natuurlijk geen fiscaal voordeel aan verbonden.  

Pensioensparen via Kredietadvies

Kredietadvies kan je helpen bij het vinden van de vorm van pensioensparen die het beste bij jou past. Daarnaast kunnen ze nog extra uitleg geven bij het belastingvoordeel waar je van kunt genieten. Contacteer kredietadvies vrijblijvend en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen