January 31, 2022

Tot welke leeftijd mag je lenen? Is het waar dat banken een bepaalde leeftijdsgrens hanteren bij een aanvraag van een lening? Je leest in deze blog alles over de regels waaraan banken zich houden en wat de gevolgen zijn van lenen op latere leeftijd.

Waarom zijn banken weigerachtig?

Banken discrimineren niet. Dat zou in strijd zijn met de grondwet. Ze mogen dus niet zomaar op basis van je leeftijd jou een lening ontzeggen. Jouw leeftijd als cijfer interesseert een bank bovendien niet veel. Wat hen wél aangaat, is of ze hun centen plus de interest gaan terugzien.

Het is daarom logisch dat je als 55-plusser geen lening met een looptijd van dertig jaar kan aangaan. Dat betekent dat je ouder bent dan 80 wanneer je de laatste aflossing moet doen. Vele mensen halen die leeftijd niet. En dan kan de bank fluiten naar het resterende bedrag.

Tot welke leeftijd mag je lenen bij de meeste banken?

Dat hangt helemaal af van de looptijd van je lening. Kortom: hoe oud je bent wanneer je de laatste aflossing moet doen. Er zijn banken die zeggen dat je dan maximum 77, 75 of 67 jaar mag zijn. Dat betekent dat je voor een lening met een looptijd van dertig jaar tussen de 37 en 47 jaar mag zijn.

Al hanteert niet iedere bank een wettelijke leeftijdsgrens. Wat voor de meeste banken telt, is dat jouw inkomen gedurende de looptijd stabiel blijft en dat de einddatum binnen een redelijke leeftijdsverwachting valt. Hou er wel rekening mee dat vanaf jouw pensioen je inkomsten wellicht sterk dalen.

Wat zijn de gevolgen van op latere leeftijd te lenen?

Simpel: je zal je wellicht aan een hogere premie voor de schuldsaldoverzekering mogen verwachten. Er is namelijk een hoger risico dat je overlijdt tijdens de looptermijn van je lening. En hoe hoger het risico, hoe hoger de premie.

Vind samen met Krediet@dvies een geschikte lening

Omdat we als bemiddelaarsamenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van alle leningen die passen bij jouw financiële situatie. We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen