January 29, 2022

Oud maar niet vergeten. We horen het dan wel graag als quote gebruikt worden, maar is het ook zo in de echte wereld. Word je vanaf een bepaalde leeftijd niet op bepaalde gebieden achteruitgeschoven? Denken we maar bij het zoeken van een nieuwe job op de arbeidsmarkt of bij het afsluiten van een woonlening. Hebben mensen van boven de 55 niet evenveel recht om nog een lening voor hun woning af te sluiten? Tot welke leeftijd kan je lenen voor een huis? En hoeveel kan ik lenen? Allemaal vragen waarop we in dit artikel een antwoord proberen te leveren.

Tot welke leeftijd kan je lenen voor een huis

De huidige cijfers

Voor we wat dieper ingaan op de vraag ‘Tot welke leeftijd kan je lenen voor een huis?’ nemen we eerst een kijkje naar de huidige cijfers. Hierbij nemen we grofweg 55 jaar als leeftijdsgrens en bekijken we hoe banken over het algemeen met hun 55-plussers omgaan als het op hypothecaire leningen aankomt. Opmerkelijk is dat het afsluiten van een lening voor een woning op of boven deze leeftijd helemaal geen uitzondering is. Maar liefst 10% van de hypothecaire leningen die jaarlijks wordt afgesloten, gaat immers naar 55-plussers.

Tot welke leeftijd kan je lenen voor een huis?

Op deze vraag kunnen we spijtig genoeg geen eenduidig antwoord bieden. De meeste banken gebruiken wel een maximale leeftijd waarop ze hun geld willen terugzien. Bij Argenta is dat bijvoorbeeld 77 jaar, bij Crelan 75 jaar, bij ING 72 jaar, bij ABN Amro 80 jaar en ga zo maar door. Er bestaan geen algemene regels en elke bank kiest een eigen leeftijdsgrens.

Wat we wel zien, is dat de banken op een of andere manier een zekerheid inbouwen dat ze alsnog hun geld zullen terugzien. Begrijpelijk natuurlijk want hoewel onze gemiddelde leeftijd nog blijft stijgen, is de kans dat je zult sterven op je 70ste heel wat groter dan dat je het loodje legt op je 30ste.

Welke voorzorgsmaatregelen bouwen banken in?

De banken gaat niet zomaar het risico nemen om hun geld van een hypothecaire lening niet meer terug te zien.  Ze houden er inderdaad rekening mee dat er op een oudere leeftijd een grotere kans op sterfte is. Dit betekent niet automatisch dat je een hogere rentevoet zult krijgen, maar dit kan wel andere gevolgen hebben. Gevolgen die je best in het achterhoofd houdt wanneer je van plan bent om op oudere leeftijd nog geld te lenen voor een huis.

  • Hoe hoger de leeftijd dat je een lening aangaat voor een woning hoe hoger de schuldsaldoverzekering.
  • Kijk zeker ook na wat er met je openstaande schulden gebeurt als je toch vroegtijdig zou sterven. De schulden gewoon kwijtschelden dat doen banken niet. Vaak zullen de overgebleven schulden door de erfgenamen moeten betaald worden. Dat kan natuurlijk een onaangename verrassing zijn.
  • Vele banken passen een soort van afbouwsysteem toe. Dit betekent dat je de laatste jaren minder moet betalen dan de eerste jaren van je afbetaling. De filosofie hierachter is gewoon dat je minder kans hebt om op jongere leeftijd te sterven.

Weet dat de bank situatie per situatie gaat bekijken. Oudere mensen hebben namelijk vaak nog heel wat kapitaal in reserve, maar besluiten toch om een hypothecaire lening voor een woning af te sluiten omdat ze dan nog fiscaal voordeel hebben. In dat geval zal een lening sneller en makkelijker verstrekt worden.

Lenen voor een woning met de hulp van Kredietadvies

Bekijk samen met Kredietadvies tot welke leeftijd je kan lenen voor een huis. Onze experten ter zake hebben een goed overzicht van de situatie bank per bank en helpen u aan de interessantste lening.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen