January 31, 2022

Wil jij je hypothecaire lening herfinancieren, omdat de huidige marktrentevoeten lager zijn dan jouw lopende rentevoet? Maar heb je al eerder een herziening laten doen? Geen probleem, een tweede herfinanciering behoort wettelijk gezien tot jouw mogelijkheden.

Wat is een herfinanciering?

Merk je dat de rentevoeten voor een woonkrediet vandaag beduidend lager liggen dan toen jij je hypothecaire lening afsloot? Dan kan je een herfinanciering overwegen. Met een herfinanciering ga je eigenlijk een nieuwe woonlening met een lagere rentevoet  aan. Daardoor betaal jij op het einde van de looptermijn minder interest en dalen je maandelijkse aflossingsbedragen.

Wanneer kan je een herfinanciering doen?

Door een herfinanciering aan te gaan, betaal jij je huidige hypothecaire lening in feite vervroegd terug en ga je een nieuwe woonlening aan. Dat is wettelijk gezien perfect mogelijk, maar zo’n beslissing gaat altijd gepaard met extra kosten.

Jij moet zien of een herfinanciering loont voor jou. Win je er meer mee dan je ermee verliest? De nieuwe rentevoet moet dus zeker laag genoeg zijn om de bijkomende kosten te kunnen dekken. Eigenlijk is het pas interessant om een herfinanciering te doen als de nieuwe rentevoet 1 % lager ligt dan je huidige.

Waar kan je een herfinanciering laten doen?

Eigen bank

Voor je eigen bank is het niet zo interessant om jou een herfinanciering toe te kennen. Niets verplicht je bank bovendien om dat te doen. Maar wanneer ze jou dreigen te verliezen als klant en je ook jouw verzekeringen bij hen hebt geregeld, geven ze natuurlijk wel toe.

Toch moeten ze voor een herfinanciering hun geld herplaatsen tegen een lagere rente. En voor dat verlies zal jij uiteindelijk moeten opdraaien in de vorm van een wederbeleggingsvergoeding. In de realiteit komt dat neer op zo’n drie maanden interest. Indien de nieuwe rentevoet laag genoeg is, kan je probleemloos die kost dekken.

Andere bank

Ook bij een andere bank zal je de wederbeleggingsvergoeding moeten betalen. En daar stopt het niet. Omdat de nieuwe bank ook jouw woning gewaarborgd wil zien, moet je opnieuw langs de notaris. En dat betekent dat je weer de notariskostenen allerlei andere bijkomende kosten zal moeten betalen.

Conclusie: reken uit of die keuze loont. Bekijk of alle afbetalingen en de interest van je oude lening hoger liggen dan die van je nieuwe lening, plus alle bijkomende kosten. Indien je op termijn voordeliger uitkomt, twijfel er dan niet aan om een herfinanciering te laten doen en eventueel over te stappen naar een andere bank!

Wil je meer weten over een herfinanciering van je lening?

Klik dan hier en vind alle informatie die je nodig hebt.  Zit je nog steeds met vragen? Twijfel er dan niet aan om Krediet@dvies te contacteren. Onze medewerkers helpen jou graag verder!

Bekijk samen met Krediet@dvies wat jouw mogelijkheden zijn

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van huidige rentevoeten. We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen welke mogelijkheden voor een herfinanciering voor jou voordelig zijn.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen