January 31, 2022

Wil jij je hypothecaire lening herfinancieren, omdat de huidige marktrentevoeten lager zijn dan jouw lopende rentevoet? Maar heb je al eerder een herziening laten doen? Geen probleem, een tweede herfinanciering behoort wettelijk gezien tot jouw mogelijkheden.

Kan een tweede herziening van je lening wettelijk gezien?

Volgens bankenkoepel Febelfin is een tweede en zelfs een derde herfinanciering van je lening wettelijk gezien perfect mogelijk. Er is geen limiet of beperking op het aantal herzieningen vastgelegd. Je kan bovendien kiezen om de herziening te doen bij de financiële instelling waarbij je jouw hypothecaire lening hebt aangesloten of een andere bank.

Wanneer loont een tweede herziening?

Uiteraard moet je uitrekenen of een nieuwe herziening loont. Dat wil zeggen dat de nieuwe rentevoet laag genoeg moet zijn om de kosten te dekken die gepaard gaan met een herfinanciering, al zeker als je naar een andere bank toestapt.

Bij een herfinanciering ruil je jouw hypothecaire lening immers voor een nieuw woonkrediet. En dat is niet gratis. Over het algemeen geldt de regel dat het verschil tussen je huidige lopende rentevoet en de marktrentevoet één procent hoort te zijn.

Wat als je bank geen tweede herziening aanvaardt?

Dat is helaas niet uitgesloten. Er is niets dat jouw financiële instelling ertoe verplicht om je een tweede herziening toe te kennen. Als zeker niet wanneer je eerste herziening nog maar vrij recent gebeurd is.

In dat geval kan je ervoor kiezen om naar een andere bank toe te stappen. Hou er wel rekening mee dat je dan ook opnieuw langs de notaris moet passeren, wat extra kosten inhoudt. Kortom: de nieuwe markrentevoet moet dus laag genoeg zijn, zodat je baat hebt bij een herziening.

Wil je meer weten over een herfinanciering van je lening?

Klik dan hier en vind alle informatie die je nodig hebt. Zit je nog steeds met vragen? Twijfel er dan niet aan om Krediet@dvies te contacteren. Onze medewerkers helpen jou graag verder!

Bekijk samen met Krediet@dvies wat jouw mogelijkheden zijn

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van huidige rentevoeten. We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Is het nog interessant om je lening te herfinancieren?

Ja natuurlijk…het is altijd interessant om een herziening te overwegen. Stap gewoon je bank of meerdere banken binnen en vraag of ze de herziening van jouw lening kunnen berekenen. Baat het niet dan schaadt het niet. Met een steeds evoluerende markt is het moeilijk om te zeggen ‘nu is het de moment’. Gewoon de proef op de som nemen en dan kan je na de berekening nog beslissen om definitief met de herfinanciering door te gaan.

Waarom zou ik mijn hypothecaire lening laten herfinancieren?

Wel, heel eenvoudig, omdat de herfinanciering van je lening je heel wat geld kan opleveren. Het doel van een herfinanciering is immers om een lagere rentevoet te verkrijgen en hierdoor de maandelijkse afbetalingen of de duurtijd van je lening te verlagen. Al is het maar een paar euro per maand, op het einde van de rit levert dit jou toch heel wat geld op. Je moet natuurlijk wel altijd rekening houden met de ‘administratieve’ kosten die bij een herfinanciering standaard worden aangerekend.

Wat zijn de kosten bij de herfinanciering van een lening?

Als je kredietverstrekker een berekening maakt van de herfinanciering van je lening lijkt alles initieel misschien rozengeur en maneschijn. Maar focus je niet alleen op de lagere maandelijkse kost of de verlaagde rentevoet. Er zijn immers enkele, niet te onderschatten, vaste kosten die ook in rekening moeten worden gebracht. Denk hierbij aan de notariskosten, de dossierkosten en de wederbeleggingsvergoeding.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen