January 31, 2022

De eigen inbreng voor een lening is niet onbelangrijk. In deze blog lees je wat de voordelen zijn van een grote spaarpot bij het aangaan van hypothecaire lening. Denk maar aan een kortere looptijd en een lagere rentevoet.

1. Lagere rentevoet

Kan jij al een groot stuk van de aankoopprijs van de woning zelf bekostigen met je eigen spaargeld? Dan moet je minder lenen, wat wil zeggen dat je een lager risico voor de bank vormt. Dat is niet onbelangrijk.

Als de bank minder tot niets te verliezen heeft, zal ze jou immers een lagere rentevoet toekennen. Op het einde van de lening betaal je dus minder interesten. Omgekeerd is ook waar: als de bank jou een groot deel van de centen moet lenen, zal ze jou de extra middelen die ze moet inzetten aanrekenen in de vorm van een hogere rentevoet.

2. Kortere looptijd

Wie veel moet lenen, probeert de hoogte van de maandelijkse aflossingen te doen zakken door de looptijd van de lening te verlengen. Je betaalt per maand namelijk minder af met een lening op 30 jaar dan met een lening op 20 jaar.

Indien jouw eigen inbreng al relatief hoogt ligt en je niet veel moet lenen, kan je jouw lening op een kortere termijn helemaal terugbetalen. Zeker met de afschaffing van de woonbonus is een lange looptijd niet meer zo interessant als voordien.

3. Hoeveel eigen inbreng moet je hebben?

In januari 2020 zijn de regels op de hoogte van de eigen inbreng veranderd. Wanneer je nu een hypotheek wilt aangaan, mag je tot maximum 90 % van de waarde van de woning lenen. Dat betekent dat je voor een woning een eigen inbreng van 10 % moet voorzien. Al zijn er uitzonderingen. In sommige gevallen is het nog steeds mogelijk om meer te lenen. Praat er nu over met Krediet@dvies!

Vind samen met Krediet@dvies een geschikte hypothecaire lening

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van alle hypothecaire leningen die passen bij jouw financiële situatie. We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoeveel eigen inbreng heb je nodig voor de lening voor een huis?

Hoeveel je kunt lenen en hoeveel eigen inbreng er precies verwacht wordt bij het afsluiten van een lening voor je huis hangt van verschillende factoren af. Zo zal iemand met een hoog vast inkomen die geen andere leningen heeft lopen over het algemeen minder eigen inbreng nodig hebben dan iemand met een laag of geen inkomen, als dezelfde woning zou gekocht worden. De bank wil gewoon zekerheid dat hun lening wordt terugbetaald. De meeste kredietverstrekkers passen de vuistregel van 90% toe waarbij je dus 10% van het aankoopbedrag als eigen inbreng moet nemen.

Wordt er bij een sociale lening ook eigen inbreng verwacht?

Een van de grootste voordelen van een sociale lening in vergelijking met een klassieke hypotheek is dat er geen eigen inbreng wordt verwacht en je tot 100% van de prijs van de woning kunt lenen. Voor je op een sociale lening beroep kunt doen, moet je natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Wordt er bij een zakelijke lening ook eigen inbreng verwacht?

Bij een zakelijke lening wordt er wel degelijk een deel eigen inbreng verwacht. Deze eigen inbreng toont namelijk aan de kredietverstrekker dat de ondernemer de investering heel serieus neemt. Hij of zij steekt er immers eigen geld in. Net zoals bij klassieke leningen wordt er minstens 10% eigen inbreng verwacht. Toch zien we dat dit bij zakelijke leningen vaak tussen de 20% en de 40% schommelt.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen