January 19, 2024

Als je een lening wilt aanvragen of een kredietkaart wilt gebruiken, moet je rekening houden met je kredietlimiet. Dat is het maximale bedrag dat je per maand kunt uitgeven of lenen op krediet. Hoeveel kan ik afbetalen, is immers een vraag die op ieders lippen ligt bij het afsluiten van een lening. Je kredietlimiet hangt af van je financiële draagkracht, je kredietwaardigheid en de voorwaarden die je hebt afgesproken met je kredietverstrekker. Laten we eens kijken wat een kredietlimiet precies en hoe je jouw maximale kredietlimiet kunt bepalen.

Wat is een kredietlimiet?

Een kredietlimiet is het maximale bedrag dat je mag lenen of uitgeven bij een bepaalde kredietverstrekker, bank of leverancier. De kredietlimiet geeft aan hoeveel financiële ruimte je hebt om bijvoorbeeld producten te kopen, geld op te nemen of te investeren en wordt bepaald op basis van je inkomsten, vaste lasten, persoonlijke situatie, leeftijd en eventuele negatieve registratie bij de Centrale voor Krediet aan Particulieren. Via de kredietlimiet kan je voorkomen dat je te veel geld leent en in financiële problemen komt. Ook wil de kredietverstrekker er zeker van zijn dat je de aflossing kunt betalen en dat hij zijn geld terugkrijgt.

Je kredietlimiet is ook belangrijk voor jezelf en wel omwille van de onderstaande redenen:

  • Het helpt je om je budget te beheren en te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je kunt terugbetalen.
  • Het beschermt je tegen financiële schade bij kredietkaartfraude of verlies van je kaart.
  • Het geeft je een indicatie van hoe betrouwbaar je bent als kredietnemer en hoeveel vertrouwen je kredietverstrekker in je heeft.
  • Het beïnvloedt de rente die je betaalt voor je lening of kredietkaart.

De verschillende soorten kredietlimieten

Er zijn verschillende soorten kredietlimieten, afhankelijk van het soort lening of krediet dat je afsluit. Zo heb je bijvoorbeeld een kredietlimiet bij een persoonlijke lening, een verbouwingskrediet, een energiekrediet of een wagenkrediet.

De invloed van je kredietlimiet

De kredietlimiet heeft invloed op je maandlasten en de totale kosten van je lening of krediet. Hoe hoger de limiet, hoe meer geld je kunt lenen of uitgeven, maar ook hoe meer rente en aflossing je moet betalen. Het is daarom verstandig om niet meer te lenen dan nodig is en om regelmatig te vergelijken welke kredietverstrekker de beste voorwaarden en rente biedt. Dit kan in één oogopslag via adviseurs zoals Kredietadvies. Ook is het slim om te letten op het aflossingspercentage, oftewel het deel van de kredietlimiet dat je elke maand terugbetaalt. Hoe hoger het aflossingspercentage, hoe sneller je van je schuld af bent, maar ook hoe hoger je maandlasten zijn. Interessant is om samen met een onafhankelijke kredietadviseur te berekenen wat voor jou de beste balans is tussen de kredietlimiet, het aflossingspercentage en de looptijd van je lening of krediet.

Hoe kun je jouw kredietlimiet bepalen?

Er zijn verschillende manieren om je kredietlimiet te bepalen. Hieronder geven we er enkele:

1. Financiële analyse

Je kunt je inkomsten, uitgaven, vermogen en kredietgeschiedenis analyseren om te zien hoeveel je kunt lenen of uitgeven op krediet. Je kunt hiervoor de jaarrekening van je bedrijf of de kopie van je bankafschrift en loonstrookje gebruiken. Je moet rekening houden met de aflossingstermijn en de rente die je moet betalen.

2. Credit scoring

Je kunt een kredietscore aanvragen bij een kredietbureau. Dat is een cijfer dat aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat je je facturen op tijd zult betalen. Hoe hoger je score, hoe hoger je kredietlimiet. Je score wordt berekend op basis van je financiële gegevens en gedrag.

3. Referenties

Je kunt referenties over je betalingsgedrag opvragen bij andere leveranciers of banken waar je al klant bent. Zo krijg je een zicht op hoe vlot je in het verleden hebt betaald en hoeveel vertrouwen ze in je hebben.

Je kredietlimiet bepalen met behulp van Kredietadvies

Een kredietlimiet kan dus handig zijn als je extra financiële ruimte nodig hebt voor onvoorziene uitgaven, grote aankopen of zakelijke doeleinden. Maar let wel op dat je niet meer leent dan verantwoord is en dat je altijd op tijd terugbetaalt. Zo voorkom je onnodige kosten, rente en schulden. Best is om een kredietadviseur zoals Kredietadvies onder de arm te nemen en samen je maximale kredietlimiet te bepalen. Zo voorkom je onaangename verrassingen en weet je perfect hoeveel je maximaal maandelijks kunt aflossen om toch nog voldoende over te houden om maandelijks leuke dingen te doen en niets te moeten laten. Aarzel niet om eens contact op te nemen met de mensen van Kredietadvies en te horen wat zij voor jou kunnen betekenen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen