May 3, 2022

Een van de vragen die we regelmatig zien opduiken, is ‘Kan ik geld lenen in het buitenland’? Zeker bij mensen die bij wijze van spreken op een steenworp van Nederland, Frankrijk, Duitsland of Luxemburg wonen. We vinden de vraag op zich niet zo onlogisch want waarom zou je niet over de landsgrenzen heen kijken als je op zoek gaat naar een lening. We leven uiteindelijk toch allemaal in de Europese Unie. Bovendien zijn er genoeg buitenlanders die zich dezelfde vraag stellen. 

Waarom zou je geld lenen in het buitenland?

Mensen die er nog niet over nagedacht hebben, stellen zich misschien de vraag waarom je geld zou gaan lenen in het buitenland. Er kunnen tal van redenen zijn om dit te doen net zoals er in het buitenland ook verschillende soorten leningen bestaan. Misschien woon je wel vlakbij een ander land en is de bank het dichtste bij jou een buitenlandse bank. Of misschien ben je van plan een tweede verblijf in het buitenland aan te schaffen en lijkt het je daarom logisch om ook in dat land een lening af te sluiten. Of misschien ben je gewoon op zoek naar de laagste rente en de beste voorwaarden. Want ook daarvoor loont het de moeite om eens in het buitenland te gaan kijken. Zoals je leest zijn er honderd en een redenen die maken dat mensen over onze landsgrenzen heen kijken om daar geld te lenen.

Kan je geld lenen in het buitenland?

Vroeger was het allemaal niet zo vanzelfsprekend om geld te lenen in het buitenland. Ieder land had zo zijn eigen systeem en er was maar weinig consistentie tussen de verschillende landen. Daar bracht de Europese Unie enkele jaren geleden echter verandering in. Dankzij het zogenaamde SECCI formulier is er nu een standaardformulier dat iedere Europese kredietverstrekker hanteert. Dit formulier toont je alles wat je over een lening wilt weten. Van de rentevoet over de voorwaarden tot een afbetalingstabel. Het stelt je niet alleen in staat om ook in het buitenland geld te lenen, maar ook om de voorwaarden van de buitenlandse bank met deze van een Belgische bank te vergelijken. Want hoewel het buitenland vaak interessantere voorwaarden kan aanbieden, is dit niet altijd het geval. Kijken en vergelijken, is en blijft dus nog altijd de boodschap. Heb je het SECCI formulier ontvangen dan heb je 2 weken de tijd om al dan niet op het voorstel in te gaan. 

Waar moet je op letten?

Is er dan niets waar je rekening mee moet houden als je overweegt om in het buitenland geld te lenen? Toch wel… allereerst zal je soms geconfronteerd worden met een andere taal. Het is dus belangrijk dat je zeker alles goed begrijpt. Daarnaast durven de modaliteiten van een lening weleens te verschillen van land tot land. Om een voorbeeld te geven; In Duitsland kan je nooit het hele kredietbedrag voor de aankoop van een woning lenen. Het is dus nuttig om zich op voorhand eerst in te lezen over wat de exacte buitenlandse voorwaarden zijn van de lening die je in het buitenland wilt afsluiten. 

Vragen over lenen in het buitenland?

We kunnen ons voorstellen dat je toch nog vragen hebt over het al dan niet lenen van geld in het buitenland. We verwijzen je daarom graag door naar Kredietadvies: experten op gebied van kredieten en leningen. Zij hebben steeds een gepast antwoord klaar.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen