October 31, 2022

Een huis kopen in het buitenland is nog altijd de droom van heel wat Belgen. Is het niet als eerste woning om op je oude dag in het buitenland te vertoeven dan wel als tweede woning of vakantiewoning om te verhuren en zelf regelmatig eens naartoe te gaan. Maar waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een woning in het buitenland? En kan ik hiervoor ook een hypothecaire lening afsluiten?

Extra kosten bij kopen van een huis in het buiteland

Veel mensen fixeren zich bij het kopen van een huis in het buitenland enkel op de aankoopprijs. Op deze manier kan je jezelf echter serieus mispakken. Er kunnen en komen sowieso immers nog heel wat extra kosten bij kijken waar je best op voorhand rekening mee houdt en die van land tot land kunnen verschillen. Bij een tweede woning, of het nu in het buitenland is of niet, betaal je ook gewoon roerende voorheffing. En het gaat zelfs nog een stap verder want bij een tweede woning is een klein beschrijf niet mogelijk. Zelfs als kies je een verlaten chalet op het Zweedse platteland. Daarnaast is huren misschien wel leuk om een extra centje binnen te brengen, maar weet wel dat je de huurinkomsten moet aangeven en dat de fiscus ook hier zijn deel wilt. Hoeveel deze belasting bedraagt hangt van land tot land af. In sommige landen wordt gewoon het belastingtarief van België toegepast terwijl het in andere landen soms 50/50 is; de helft volgens Belgische belasting en de helft volgens de belasting van het land waar je het huis hebt gekocht. 

Een hypothecaire lening om een huis in het buitenland te kopen

Net zoals bij de aankoop van een woning in België kan je ook voor je woning in het buitenland, of het nu de eerste, de tweede woning of misschien zelfs de derde woning in jouw bezit wordt, een hypothecaire lening afsluiten. Houdt er wel rekening mee dat banken niet meteen staan te springen om jou een lening te geven voor je vakantiewoning die je in het buitenland wilt kopen. Zeker niet als je al een hypothecaire lening hebt lopen voor je eerste woning. Toch hoef je niet te panikeren want er worden regelmatig leningen verstrekt voor woningen in het buitenland. Wie kan aantonen dat hij of zij genoeg eigen vermogen heeft of met de maandelijkse inkomsten perfect een tweede lening kan afbetalen, zal de financiële instelling alsnog kunnen overtuigen. Wat ook kan helpen, is dat je bij de kredietverstrekker aangeeft dat het de bedoeling is om de woning ook tijdens bepaalde periodes van het jaar te verhuren. In dat geval zal een bank al sneller geneigd zijn om je de lening toch te verschaffen. 

Meer informatie over hypothecaire leningen voor woningen in het buitenland

Nu meer en meer Belgen op de trein van de woningen in het buitenland zijn gesprongen, zien we ook meer en meer vragen opduiken over waar je als koper allemaal rekening mee moet houden. Daarnaast is het ook niet altijd duidelijk of een hypothecaire lening voor deze aankoop wel tot de mogelijkheden behoort. Kredietadvies geeft je daarom graag financieel advies en zal je begeleiden doorheen het proces van de aankoop. Contacteer de mensen van Kredietadvies vrijblijvend en ontdek of ze jou kunnen helpen bij de aankoop van je droomwoning in het buitenland.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen