January 31, 2022

Het kopen van een woning is ongetwijfeld een van de grootste stappen in je leven. Het is ook een van de stappen die een grote financiële impact gaat hebben op je dagelijkse doen en laten. Het is daarom verstandig om goed na te denken over je aankoop en om je leencapaciteit te berekenen. Dit zal je helpen in je zoektocht naar een geschikte woning en een bijhorende hypothecaire lening die je toch nog de ruimte geeft om te leven.

Wat is leencapaciteit?

Leencapaciteit… klinkt mooi, niet? Maar weet je ook wat deze term precies inhoudt? Wel, het is tamelijk eenvoudig. Je leencapaciteit gaat je vertellen hoeveel je kunt lenen om de woning van je dromen te kopen. Kredietverstrekkers zoals je plaatselijke bank gaan je immers niet in het oneindige laten lenen. Langs de ene kant willen ze dat hun investeringen terugbetaald worden en langs de andere kant gaat het berekenen van je leencapaciteit er ook voor zorgen dat je jezelf niet letterlijk en figuurlijk in de schulden werkt. Het berekenen van de leencapaciteit laat je immers toe om naast je leningleven ook nog een gewoon leven te leiden.

Hoe de leencapaciteit berekenen?

Je kunt zelf je maximale leencapaciteit berekenen, je kunt de bank of de kredietverstrekker deze oefening laten doen of je kunt advies inwinnen van onafhankelijke adviesorganen zoals Kredietadvies. Uiteindelijk zullen alle partijen dezelfde zaken in acht moeten nemen. 

1. Je inkomen:

De eerste hamvraag is natuurlijk je inkomen. De kredietverstrekker wilt graag weten hoeveel je (of jullie) maandelijks netto verdient. Heb je een vast contract of een tijdelijk contract? Werk je al lang voor dezelfde werkgever? Heb je een stabiel inkomen de afgelopen jaren? Het zijn allemaal randzaken die naast het inkomen bekeken worden.

2. Je vaste kosten:

Een belangrijke tweede factor zijn je maandelijkse vast kosten. Misschien heb je al een lening lopen? En hoeveel geef je maandelijks uit aan eten, kleding en energie? Misschien moet je wel alimentatie aan je ex-partner betalen? Allemaal zaken die de uiteindelijke leencapaciteit zullen beïnvloeden.

3. Je leefoverschot:

Als we de bovenstaande oefening hebben gemaakt, krijgen we een idee van je zogenaamde leefoverschot. Dat is het bedrag dat er nog overschiet om zeg maar van te leven; je reizen mee te betalen, je eten te kopen, je kleding aan te schaffen en ga zo maar door. 

Meestal hanteren kredietverstrekkers de 1/3 regel; je mag maximaal 1/3 van je totale netto-inkomen aan een lening op afbetaling besteden. Dit moet natuurlijk met een korrel zout worden genomen aangezien mensen met een zeer hoog inkomen waarschijnlijk wel meer dan 1/3 van hun inkomen zullen mogen lenen. Maar het is wel een goede leenrichtlijn.

Je leencapaciteit berekenen met Kredietadvies

Voor het berekenen van je leencapaciteit loont het de moeite om beroep te doen op het advies van Kredietadvies. Zij brengen alle aspecten in kaart en kunnen je bovendien meer vertellen over het aangaan van een hypothecaire lening. Met het advies van hun experten ben je helemaal klaar om op huizenjacht te gaan.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen