January 31, 2022

Daar sta je dan…voor een belangrijke aankoop in je leven. Dat kan de aankoop van een woning zijn, maar even goed de aankoop van een wagen. Het zijn momenten waarop we beslissingen moeten nemen die onze nabije en soms ook verre toekomst bepalen. Tenzij je een leuke erfenis hebt opgestreken of uit verwachte of onverwachte hoek financiële steun krijgt, zal je voor een dergelijke aankoop een lening op afbetaling moeten afsluiten. Desondanks dat het tegenwoordig misschien wel de gewoonste zaak ter wereld is, wil je toch graag weten wat je staat te wachten en waar je op moet letten. We helpen je graag bij het afsluiten van een lening met onderstaande tips en weetjes.

Wat is een lening op afbetaling?

Wie al eens de definitie van een lening op afbetaling heeft opgezocht, wordt vaak overspoeld met termen die niet echt helderheid in de financiële mist brengen. Laten we het daarom eenvoudig houden. Voor een lening op afbetaling stap je naar een financiële instelling die je geld kan lenen. Dat kan bijvoorbeeld je eigen bank zijn. Je gaat in gesprek met deze instanties over het bedrag dat je bij hen wilt lenen. Zo ontstaat de lening op afbetaling. In samenspraak met de bank bekijk je wat de mogelijkheden zijn en waartoe je in staat bent. Hierbij wordt gekeken naar de maandelijkse afbetaling en naar de duur van de lening. Van zodra beide partijen tot een overeenkomst zijn gekomen, is de lening op afbetaling een feit.

Lening op afbetaling vs verkoop op afbetaling

Een lening op afbetaling en een verkoop op afbetaling worden weleens door elkaar gebruikt. Maar is dit wel terecht en bestaan er dan geen verschillen tussen beide leenvormen. Theoretisch gezien zou je kunnen stellen dat de verkoop op afbetaling een soort van lening op afbetaling is. Je koopt immers iets bij een handelaar en in plaats van het volledige bedrag meteen te betalen, kies je gezamenlijk om het via maandelijkse aflossingen te doen. Het verschil met een lening op afbetaling is dat er niet altijd interesten aan te pas komen. Bij sommige handelaars kan je aan 0% interest lenen. Dit is natuurlijk interessant, maar je moet nog steeds een maandelijks bedrag afbetalen. Net zoals een klassieke kredietverstrekker moet ook een handelaar aan alle voorwaarden voldoen als het op het afsluiten van een lening aankomt.

De verschillende soorten leningen op afbetaling

Graag overlopen we enkele van de belangrijkste en meest voorkomende leningen op afbetaling. Dat betekent niet dat dit een volledig lijstje is. Feestlening, vakantielening, overbruggingskrediet en ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een lening voor. Het zijn allemaal kredieten op afbetaling.

1. De Hypothecaire lening:

De bekendste lening op afbetaling is zonder twijfel de hypothecaire lening. Deze lening gebruik je voor de aankoop van een woning of bouwgrond en wordt dus niet voor niets weleens een woonlening genoemd. De lening wordt gewaarborgd door het eigendom dat je koopt. Deze lening heeft over het algemeen de laagste rentevoet.

2. De renovatielening:

Een tweede lening die je kunt afsluiten is de renovatielening. Zoals de naam al aangeeft, gebruik je een dergelijke lening voor het uitbreiden van je woning, het aanleggen van je tuin, het vernieuwen van je dak en andere woning gerelateerde verbouwingen.

Lening op afbetaling

3. De autolening:

Met de autolening koop je een wagen. Dit kan een nieuwe of een tweedehandswagen zijn. De autolening kan je niet alleen bij een klassieke kredietverstrekker afsluiten, maar vaak ook bij de autohandelaar zelf.

4. Investeringskrediet:

Het gaat om een krediet op middellange of lange termijn. Het wordt gebruikt voor het financieren van materiële, immateriële of financiële bedrijfszaken. Het kan ook gebruikt worden om het bedrijfskapitaal te verhogen.

5. Persoonlijke lening:

Een persoonlijke lening kan voor verschillende zaken of projecten gebruikt worden. Het is niet nodig om aan te geven waarvoor je het geld gaat gebruiken. Het is daardoor ook niet nodig om bepaalde bewijsstukken voor te leggen.

Conclusie

Een lening op afbetaling is een zeer ruime term die van toepassing is op alle kredieten, leningen of afbetalingen waarbij je een andere instantie geld verschuldigd bent. Dit geld ga je vervolgens op een bepaalde looptijd terugbetalen. In de meeste gevallen is er een interest van toepassing maar niet altijd (denk aan een televisie, auto,… die je bij de handelaar tegen 0% interest kunt afbetalen).

Gericht advies voor een krediet op maat

Kredietadvies helpt je graag bij het kiezen van jouw lening op afbetaling. Samen bekijken we alle details en maken de meest gepaste keuze rekening houdende met jouw mogelijkheden, doelen en wensen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen