May 25, 2022
Een wagen, een nieuwe badkamer, een woning… leuk om allemaal te hebben, maar voor vele mensen is dit betalen zonder lening niet mogelijk. Het gaat vaak om grote bedragen en met de stijgende prijzen wordt het er niet eenvoudiger op. Bovendien wil je ook nog op vakantie gaan of eens lekker gaan eten. Vele mensen vragen zich dan ook af hoeveel leningen je eigenlijk mag hebben. We vertellen je graag wat meer over de zogenaamde 1/3 regel en hoe je alles wat leefbaarder kunt maken door leningen te gaan samenvoegen of centraliseren.
Om mensen een handje te helpen als het op de maximale hoeveelheid leningen of het maximale leenbedrag aankomt, is er de zogenaamde 1/3 regel. Deze regel stelt dat je maximaal 1/3 van je netto inkomen aan leningen mag besteden. Ben je samenwonend of gehuwd dan mag je beide netto-inkomens natuurlijk bij elkaar optellen en daar 1/3 van nemen. Het mag dan wel een gouden regel zijn, zoals bij alle regels zijn er natuurlijk ook de uitzonderingen op de regel. Mensen die bijvoorbeeld een hoog loon hebben, kunnen in sommige gevallen perfect 40% van hun netto-inkomen lenen.
Wat betekent dit nu in de praktijk? Stel dat je samen met je partner 6000 euro netto verdient, dan mag je volgens de 1/3 regel maandelijks 2000 euro aan leningen besteden. Voor je een lening krijgt, is het natuurlijk altijd belangrijk dat je kunt bewijzen dat je solvabel bent. Zaken zoals een vast contract bij een werkgever en een zekere anciënniteit zijn altijd mooi meegenomen.
Het samenvoegen van leningen staat ook bekend als de centralisatie van je leningen of schuldcentralisatie. De bedoeling is om al je openstaande leningen samen te voegen om zo tot één voordelig krediet te komen dat alles financieel draagbaarder maakt. Door alles te centraliseren, maak je alles veel duidelijker. Geen 5 kredietverstrekkers of 5 leningen met verschillende rentevoeten. Gewoon 1 lening en maandelijks 1 afbetaling. Je behoudt dus een beter overzicht en dat zal je afbetalingen ook ten goede komen.
Een ander groot voordeel van het samenvoegen van je leningen is dat je de looptijd van de nieuwe gecentraliseerde lening kunt verlengen waardoor de afbetalingen minder zwaar worden.
Tot slot zie je bij leningen met een korte looptijd dat de rentevoet vaak heel wat hoger ligt. Door al deze kleine leningen samen te voegen en tot een langere looptijd te komen, gaat normaal gezien ook de rentevoet naar beneden. Niets dan voordelen verbonden aan het centraliseren van je leningen dus.
Heb je nog vragen over het samenvoegen van leningen of over hoeveel leningen je mag hebben, dan kun je bij Kredietadvies terecht. Als kredietexpert weten ze op elke leningvraag wel een antwoord te bieden. Contacteer ze vrijblijvend voor meer informatie.
Lees in onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te realiseren.