January 27, 2022

Bij een scheiding zal je hoogstwaarschijnlijk niet alleen een regeling moeten treffen over de eventuele kinderen, maar zal er ook over de woning en de financiën een beslissing moeten genomen worden. Je zult namelijk je ex-partner moeten uitkopen. Geen vanzelfsprekendheid aangezien je financieel sterk genoeg moet staan om tot deze stap over te gaan als je bijvoorbeeld de woning wilt houden. In dat geval is het belangrijk om de uitkoopsom te berekenen.

De uitkoopsom berekenen op basis van 3 factoren

Om de uitkoopsom te berekenen, moet je met 3 factoren rekening houden.

1. De waarde van de woning:

Allereerst is er de huidige waarde van de woning. Je moet niet kijken naar de prijs van de woning toen je deze samen met je partner kocht, maar wel naar de huidige waarde van de woning. Hiervoor kan je best beroep doen op een zogenaamde schatter. Dat kan een schatter zijn van een plaatselijk immo-kantoor, een schatter van de financiële instelling waar je hypotheek loopt of een onafhankelijke schatter. Een onafhankelijke schatter die er nadien op geen enkele wijze voordeel uit haalt of die geen band heeft met een van de twee partijen draagt onze voorkeur om discussies naderhand te vermijden.

2. De huidige lening:

Een tweede belangrijke factor is de status van je huidige lening. Hoeveel moeten jullie samen nog afbetalen en hoeveel hebben jullie oorspronkelijk ontleend? Het openstaande bedrag van de lening ga je namelijk aftrekken van de huidige waarde van de woning. 

3. De eigen inbreng:

Heel vaak geldt er bij de aankoop van een woning een eigen inbreng. Dit kan zowel een eigen inbreng zijn van jezelf als van je partner. Logischerwijze moet ook hier rekening mee gehouden worden om de uitkoopsom op correcte wijze te berekenen. Het is de bedoeling dat je ook je eigen inbreng recupereert. Bij het gebruiken van eigen inbreng is het altijd belangrijk om zoveel mogelijk op papier te zetten aangezien dit anders sowieso een bron van discussie wordt.

De uitkoopsom berekenen

Met deze 3 factoren in het achterhoofd kan je nu de uitkoopsom berekenen. De berekeningsformule is op deze manier heel eenvoudig. Je neemt de waarde van de huidige woning, trekt daar het openstaande leningbedrag van af en houdt ook rekening met de eigen inbreng. Op basis van deze berekening weet je precies wat je aan je partner als uitkoopsom zult moeten betalen.

Andere factoren om rekening mee te houden

Wil je de huidige woning overnemen dan zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst zal er naar de huidige lening moeten worden gekeken. Ga je deze lening behouden zoals ze is en gewoon de huidige lening afbetalen of ga je over tot een herfinanciering van je lening of het afsluiten van een nieuwe lening waarin ook de afkoopsom verwerkt zit? Een tweede zaak die weleens over het hoofd wordt gezien, is de zogenaamde verdeeltaks die ook bekendstaat als de miserietaks. Dit is een extra taks die je bij een scheiding moet betalen om de registratiekosten te vergoeden. De taks bedraagt 1% van de waarde van de woning tenzij je feitelijk samenwonend bent; dan is het 2,5%. Tot slot komen er ook nog notariskosten bij.

Kredietadvies helpt je bij het berekenen van de uitkoopsom

Zie je nog steeds het bos door de bomen niet dan kan je nog steeds bij Kredietadvies terecht. De mensen van Kredietadvies helpen je graag bij het berekenen van de uitkoopsom. Daarnaast kunnen ze je een goed beeld geven van wat de mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld de woning over te nemen en wat dat precies voor jou zou betekenen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen