January 31, 2022

Een hypothecaire lening herzien kan voordelig zijn voor jou wanneer je huidige rentevoet hoger ligt dan de rentevoeten die momenteel gangbaar zijn op de markt. In deze blog geven we antwoorden op de vaakst voorkomende vragen rond een herfinanciering van hypothecaire lening.

Hoe groot moet het verschil zijn met je huidige rentevoet?

Om te kijken of een herziening van je lening interessant is, hoor je eigenlijk de totale interestlast op het einde van de rit te bekijken. Ligt die hoger met je huidige rentevoet dan met een nieuwe? Dan moet je niet twijfelen om te kiezen voor een herfinanciering. Vaak is een herziening vaak interessant wanneer er meer dan één procent verschil is tussen beide rentevoeten.

Hoelang moet je lening al lopen?

Een herfinanciering van je hypotheek is vooral voordelig wanneer je huidige lening nog minstens 10 jaar loopt. Is de looptijd korter? Dan kunnen de bijkomende kosten voor de herfinanciering mogelijk toch zwaar doorwegen.

Komen er extra kosten bij kijken?

Zoals we hierboven al aanhaalden, zijn er bijkomende kosten voor een herfinanciering. Het gaat voornamelijk over de dossierkosten en de wederbeleggingsvergoeding. Deze vergoeding bedraagt drie maanden interest op het resterende kapitaal van je huidige lening.

Indien je een herfinanciering aangaat bij een andere bank dan die van je huidige lening, komen er nog meer kosten bij, namelijk kosten voor de handlichting en de hypotheekkosten.

Is een herfinanciering altijd toegestaan?

Het is zo dat een financiële instelling nooit verplicht is om akkoord te gaan met een herfinanciering van je hypothecaire lening. Maar als je bij dezelfde bank blijft, zal die zo’n herziening wel altijd toekennen. Ze wil jou namelijk niet verliezen als klant.

Kan je een woonbonus verliezen door een herziening?

Sinds 1 januari 2020 is de woonbonus afgeschaft. Het daarom logisch dat jij je afvraagt dat je bij een herziening van je hypothecaire lening je woonbonus verliest.Dat is niet zo. Het is immers de ondertekening van de authentieke akte van je oorspronkelijke lening die jou het recht geeft op de woonbonus, ook na een herziening.

Vind samen met Krediet@dvies een voordelige nieuwe rentevoet

Omdat we als bemiddelaar samenwerken met de meest courante banken, hebben we een perfect overzicht van alle mogelijkheden voor een herziening van je hypothecaire lening. We bekijken in een gesprek van mens tot mens graag samen welke mogelijkheden voor jou voordelig zijn.

Je kunt altijd in een van onze kantoren terecht wanneer het jou past. We hebben kantoren in Antwerpen, Deurne, Zoersel en Hasselt, dus altijd om de hoek. Maak nu gratis en vrijblijvend een afspraak of loop gewoon even binnen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen