January 27, 2022

Nu het spaarboekje al enkele jaren zo goed als niets meer opbrengt, gaan mensen op zoek naar andere manieren om hun geld te investeren en iets te laten opbrengen. Een populaire investering is en blijft de aankoop van een tweede, derde,… woning. Elk jaar stijgen de prijzen van huizen en appartementen immers en daardoor is de aankoop van een tweede woning een interessante investering. Met moet hierbij wel rekening houden met onder meer de registratierechten bij de aankoop van een tweede woning. Deze registratierechten waren de afgelopen jaren onderwerp van heel wat wijzigingen. We nemen je dan ook maar al te graag bij de hand zodat je goed voorbereid een tweede woning kunt kopen.

De wijziging van de registratierechten van een tweede woning

Als jong koppel of als jonge alleenstaande is het tegenwoordig zo goed als onmogelijk of toch heel moeilijk om nog een eigen woning aan te kopen. De prijzen rijzen al enkele jaren de pan uit en aan deze prijsstijgingen lijkt maar geen einde te komen. Om deze trend een halt toe te roepen, heeft de Vlaamse regering onlangs beslist om de registratierechten voor de aankoop van een tweede woning aan te passen. Voor de aankoop van een tweede woning geldt vanaf 1 januari 2022 immers dat je geen 10 maar 12 procent registratierechten zult moeten betalen. Koop je bijvoorbeeld een tweede, derde,… woning van 200.000 euro dan stijgen de registratiekosten van 20.000 naar 24.000 euro. 

De aankoop van een eerste woning, de gezinswoning, wordt dan wel weer interessanter door een daling van registratierechten van 6 naar 3 procent. Houdt er wel rekening mee dat je vanaf 2024 geen registratierechten meer kunt meenemen als je besluit de eerste woning te verkopen en een nieuwe woning aan te schaffen. Is het met deze wijzigingen van de registratierechten dan niet meer interessant om een lening af te sluiten voor een tweede woning? Toch wel!

Voordelen van de aankoop van een tweede woning

Ondanks de stijging van de registratierechten bij de aankoop van een tweede woning blijft het interessant om deze investering te overwegen. Je betaalt dan wel iets meer bij de aankoop, maar de woningmarkt blijft nog altijd een gouden investering die je op lange termijn veel meer gaat opbrengen dan het geld op je spaarrekening laten staan. 

Ga je een deel of het geheel van de tweede woning gebruiken voor beroepsmatige activiteiten dan kunnen de kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Het is dan wel belangrijk om duidelijk aan te kunnen tonen dat de tweede woning geheel of gedeeltelijk voor deze beroepsmatige activiteiten wordt gebruikt. 

Tot slot kan je de tweede woning misschien wel aan een leuke prijs verhuren en houd je zo op het einde van de maand nog een extraatje over. Dan wordt het helemaal interessant. Alles goed bekijken en berekenen, is dan de boodschap.

De registratierechten voor een tweede woning berekenen met Kredietadvies

Toch nog vragen of twijfels over de aankoop van een tweede woning en de registratierechten die er aan te pas komen? Dan kan je bij Kredietadvies terecht. Zoals de naam al aangeeft, ligt al het nodige advies hier op jou te wachten. Contacteer Kredietadvies vrijblijvend en ga met een gerust hart de woningmarkt op.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen