July 25, 2022

In hun zoektocht naar geld om een woning te kopen of een huidige woning te renoveren, kijken mensen vaak richting de officiële instanties of er geen premies of interessante leningen te rapen vallen. Een proces dat we alleen maar kunnen toejuichen omdat het vaak interessante financiële extraatjes kan opleveren. Zo zien we dat heel wat mensen twijfelen of ze al dan niet bij hun gemeente terechtkunnen om een lening af te sluiten. Wij bekijken graag wat jouw gemeente voor jou kan betekenen. 

Een hypothecaire lening via de gemeente

Je hoort weleens over leningen die via de gemeente worden aangevraagd. In België is dit echter zeer beperkt en speelt de gemeente op gebied van leningen geen belangrijke rol. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, misschien daarom dat ook sommige Belgen zich de vraag stellen, waar sociale leningen bijvoorbeeld via de gemeente kunnen worden aangevraagd. Op deze manier kunnen inwoners met een laag inkomen via de gemeente toch een woonlening aanvragen. Dit betekent niet dat je in België met een laag inkomen geen sociale voordelen krijgt. In België, zijn het eerder de deelstaten en in sommige gevallen ook de provincies waar je terechtkunt voor leningen aan interessante tarieven. 

Leningen via Vlaanderen en de provincies

Wie op zoek is naar sociale of goedkope leningen kan misschien zijn pijlen richten op wat Vlaanderen als deelstaat en bepaalde provincies aanbieden. We zetten hier enkele van deze interessante leningen op een rij:

1. De Vlaamse woonlening: 

De Vlaamse woonlening is gericht op mensen met een beperkt inkomen. Het gaat zowel om gezinnen als om samenwonenden en alleenstaanden die voor deze lening in aanmerking komen. Deze lening wordt toegekend via het Vlaamse Woningfonds en stelt armere personen toch in staat om hun eigen woning te kopen of een woning te renoveren. Om op deze lening een beroep te kunnen doen, moet je natuurlijk wel aan een aantal, hoofdzakelijke financiële, voorwaarden voldoen. Best is om dit samen met Kredietadvies te bekijken.

2. Leningen via de provincie: 

Bepaalde provincies bieden ook aanvullende sociale leningen aan. Wil je hier meer over weten dan raden we aan om Kredietadvies of de desbetreffende provincie te contacteren.

Welke lening kan je wel krijgen via de gemeente?

Binnen de wereld van leningen en kredieten is er wel één lening waarvoor je wel bij je gemeente terechtkunt en dat is de zogenaamde VerbouwLening. De VerbouwLening is een lening van maximaal 60.000 euro die de gemeente toekent aan bepaalde doelgroepen om, what’s in a name, renovaties van een woning te financieren. Belangrijk is hierbij dat de renovaties zich richten op het verbeteren van de levenskwaliteit en ook het ecologische aspect in het achterhoofd houden. Zoals bij de andere leningen die we al eerder hebben aangehaald, werd ook deze lening in het leven geroepen om de lagere inkomens een helpende hand te bieden. Check daarom zeker de voorwaarden waar aan voldaan moet worden om deze lening via je gemeente te kunnen krijgen.

Lening- en kredietadvies

Voor alle advies met betrekking tot leningen en kredieten kan je ook bij Kredietadvies terecht. Zij weten perfect welke lening je waar kunt aanvragen en kunnen je indien gewenst helpen bij het aanvragen van een lening via de gemeente. En wie weet, zijn er misschien nog andere interessante en betere alternatieven.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen