April 6, 2022

Nu je op het punt staat om de woning van je dromen te kopen, kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Dat geldt niet alleen voor de verhuis naar je nieuwe woning, maar ook voor de goedkeuring van je hypotheek. Belangrijk natuurlijk want zonder deze hypotheek is het terug naar af. Wij stellen je geduld niet langer op de proef en vertellen je hoe lang de goedkeuring van een hypothecaire lening kan duren en welke factoren de duur van de goedkeuring beïnvloeden. 

Hoe lang moet je wachten op de goedkeuring van een hypothecaire lening?

Vanaf het moment dat je een hypothecaire lening hebt aangevraagd en alle punten en komma’s met je kredietverstrekker hebt afgesproken, duurt het over het algemeen nog 3 tot 10 werkdagen voor de officiële goedkeuring wordt gegeven. Dat lijkt misschien lang, maar er moet bij de kredietverstrekker intern nog wel wat onderzoek gedaan worden en er moeten verschillende goedkeuringsfases worden doorlopen. De tijd dat een kredietverstrekker je op 1-2-3 een hypothecaire lening gaf, is al lang verleden tijd. Veel hangt ook af van hoe complex jouw specifieke dossier is. Sta je financieel sterk in je schoenen en heb je geen verleden van wanbetalingen dan zal de goedkeuring waarschijnlijk sneller verlopen dan bij iemand die het moeilijker heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is hard, maar het is wel zo. De kredietverstrekker is immers geen liefdadigheidsinstelling.

Daarnaast ben je ook niet de enige die wacht op de goedkeuring van zijn of haar hypothecaire lening. Hoe drukker de periode waarin je op een goedkeuring wacht, hoe langer je ook zult moeten wachten tot jouw dossier de officiële ‘Go’ krijgt. 

Tot slot vraagt de bank soms ook bewijsstukken om je kredietwaardigheid te staven. Lever je deze documenten pas 2 weken na de aanvraag dan zal het ook veel langer duren voor je de goedkeuring krijgt.

Het proces bij het aanvragen van een hypothecaire lening

Om de verschillende factoren te duiden die een rol spelen bij de goedkeuring van een hypothecaire lening lijkt het ons nuttig om nog eens kort alle stappen bij de aanvraag en de goedkeuring van deze lening op een rij te zetten.

Bij vele mensen start de aanvraag van een hypothecaire lening misschien wel met een simulatie of met een bezoek aan een neutrale financiële adviseur zoals Kredietadvies. Op basis van deze simulatie volgen dan bezoekjes aan kredietverstrekkers die telkens hun voorstel met jou zullen delen. Ga je akkoord met het voorstel van een bepaalde kredietverstrekker dan volgt na wat handtekeningen en formaliteiten de officiële aanvraag. Op dat moment is het wachten op de goedkeuring van je hypothecaire lening. In tussentijd kan de bank nog wel documenten opvragen, denk bijvoorbeeld aan een loonbrief, bewijs van andere eigendommen, bewijs van de bouwvergunning enzovoort. Is dit allemaal in orde en wordt je dossier goedgekeurd dan krijg je een aanbodbrief, een overzicht van het aflossingsplan en een ontwerp van de akte. Van het moment dat je de ondertekende aanbodbrief aan de kredietverstrekker overhandigt en je ook bij de notaris bent geweest om de notariële akte te ondertekenen, is het wachten op het verlijden van de akte. Na het verlijden van deze akte komt het geld je richting uit.

Meer weten over hypothecaire leningen?

Wil je meer weten over hypothecaire leningen, de goedkeuring en alle formaliteiten die er aan te pas komen, dan is Kredietadvies the place to go. Bij Kredietadvies staat een team van experten jou maar al te graag te woord om je een antwoord te bieden op al je vragen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen