January 29, 2022

Daar sta je dan in de file terwijl je langs rechts wordt voorbijgestoken door een elektrische fiets. Heb jij het ook gehad om elke dag twee uur of meer in de file te staan? Waarom dan niet het sportieve met het aangename combineren en voor een elektrische fiets gaan. Je hebt hiermee niet alleen je dagelijkse beweging en je bent er niet alleen sneller mee op je werk, maar je geniet ook van heel wat fiscale voordelen. Want is een lening of beter gezegd het aankoopbedrag voor een elektrische fiets nu fiscaal aftrekbaar of niet? Wij nemen graag samen met jou een duik in het fiscale zwembad om aan te tonen waarom de aankoop en het aangaan van een lening voor een elektrische fiets fiscaal zo interessant is.

De lening voor de aankoop van een elektrische fiets is 100% fiscaal aftrekbaar

Lening elektrische fiets fiscaal aftrekbaar

Een lening aangaan voor de aankoop van een elektrische fiets is uitermate interessant omdat zowel de aankoop als alles dat daarbij hoort 100% fiscaal aftrekbaar is. Met alles wat daarbij hoort, bedoelen we bijvoorbeeld een verzekering voor je elektrische fiets, eventuele extra kosten van de fietslening, accessoires en ga zo maar door. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je de elektrische bedrijfsfiets op minstens 3 jaar moet afschrijven. Dit geldt trouwens zowel voor mensen die investeren in elektrische fietsen voor hun personeel als voor mensen die de elektrische fiets als bedrijfsvoertuig gebruiken in een eenmanszaak. 

Op het vlak van fiscale aftrekbaarheid en de fietslening voor een elektrische fiets is het trouwens ook interessant om te weten dat je vrijgesteld bent van Voordeel Alle Aard zolang je maar kunt aantonen dat je de elektrische fiets op regelmatige basis ook voor woon-werkverkeer gebruikt.

Op deze manier is de lening voor een elektrische fiets op verschillende manieren interessant en fiscaal aftrekbaar.

Andere voordelen van een elektrische fiets

Naast het feit dat de lening voor een elektrische fiets fiscaal aftrekbaar is, zijn er nog tal van andere voordelen die het financieel interessant maken. Deze voordelen zorgen ervoor dat de lening en de aankoopprijs zich bijna automatisch terugbetalen:

1. Kilometervergoeding:

Inderdaad, je hebt voor het gebruik van een elektrische fiets voor je woon-werkverkeer ook recht op een belastingvrije fietsvergoeding. Het bedrag hiervoor werd enkele jaren geleden nog tot 24 cent per kilometer verhoogd. Stel dat je 20 kilometer per dag fiets en 20 dagen per maand met de fiets naar het werk gaat dan levert je dit een leuk maandelijks extraatje van 96 euro netto op.

2. Subsidies en premies:

Voor de aankoop van een elektrische fiets worden er op federaal of Vlaams vlak geen premies gegeven. Wel zijn er verschillende gemeenten en steden die een subsidie geven voor de aankoop van een elektrische fiets. Deze premie loopt van enkele tientallen tot wel 500 euro op sommige plekken. Bij de hogere bedragen wordt dan wel verwacht dat je een autonummerplaat inlevert.  

De fiscale aftrekbaarheid berekenen bij kredietadvies

Bij Kredietadvies bekijken we samen met jou wat het zo interessant maakt om een fietslening voor een elektrische fiets aan te gaan. Daarnaast informeren we je ook graag over de verschillende leningen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen