August 24, 2022

Als ondernemer bestaat altijd het risico dat je op een dag met financiële problemen krijgt te maken. Het is op deze momenten dat je het geld het hardste nodig hebt en dat ondernemers dan ook vaak overwegen om een lening af te sluiten. Op deze manier kunnen ze niet alleen bepaalde schulden afbetalen, maar kunnen ze ook investeren in het voortbestaan en de toekomst van hun zaak. Als ondernemer is het op dat moment echter nog maar de vraag of zelfstandigen in moeilijkheden wel een lening kunnen afsluiten. Banken staan immers niet te springen om mensen met financiële problemen zomaar een handje toe te steken. 

Leningen voor zelfstandigen in moeilijkheden

Er bestaan gelukkig nog wel degelijk leningen voor zelfstandigen in moeilijkheden. We geven graag twee voorbeelden die je als zelfstandige al op weg kunnen helpen:

  • De winwinlening: Bij een winwinlening ga je als zelfstandige geld lenen bij een vriend, kennis of familie. Het gaat hier om leningen tot maximaal 50.000 euro. Het mooie aan een winwinlening is dat niet alleen de zelfstandige hier voordeel uit haalt, maar dat ook de ontlener op een belastingvermindering kan rekenen.
  • Lening bij de bank: Het is nog wel degelijk mogelijk dat zelfstandigen in moeilijkheden een lening bij een bank afsluiten. Hierbij gaat de bank wel kijken of er onroerende goederen of voldoende financiële slagkracht aanwezig is om de lening op deze manier te dekken.

Andere opties

Dyzo is een VZW die zelfstandigen in moeilijkheden adviseert en begeleidt. Het loont als zelfstandige zeker de moeite om eens een kijkje te nemen op de website van Dyzo. Zij helpen zowel ondernemers die op de rand van het faillissement staan als ondernemers die net een faillissement achter de rug hebben. Eventueel werken ze ook samen met de ondernemer een strategie uit om toch nog uit de problemen te raken. Zij weten bijvoorbeeld ook welke leningen fiscaal aftrekbaar zijn

Er bestaan ook enkele vergoedingen waar je als zelfstandige in moeilijkheden misschien beroep op kunt doen. Zo keert de Vlaamse overheid een hinderpremie uit als je onderneming bijvoorbeeld hinder ondervindt van openbare werken. In de meest extreme gevallen waarbij er voor een onderneming niets anders opzit dan de deuren te sluiten, kan er zelfs een sluitingspremie worden uitgekeerd. 

Een tweede vergoeding is het zogenaamde overbruggingsrecht. Het overbruggingsrecht betreft een uitkering waarop beroep kan worden gedaan bij stopzettingen of tijdelijke stopzettingen van ondernemingen door overmacht. Denk hierbij aan overstromingen of een brand maar ook aan een beroepsallergie. 

Een lening? Zelfstandigen in moeilijkheden kunnen rekenen op Kredietadvies

Ben jij een van die zelfstandigen die momenteel in moeilijkheden verkeert en die graag een lening wilt afsluiten? Weet je het even niet meer en had je graag professioneel advies gehad om je mee uit deze benarde situatie te helpen? In deze gevallen loont het de moeite om eens op gesprek te gaan bij Kredietadvies. Als onafhankelijk adviesorgaan bevinden de experten van Kredietadvies zich in de perfecte situatie om jou met woord en daad bij te staan. Contacteer Kredietadvies vrijblijvend en ontdek wat ze voor jou als zelfstandige kunnen betekenen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen