December 24, 2022

De afgelopen decennia zien we dat mensensteeds meer gaan lenen om een woning te kopen of te verbouwen. Niet echtonlogisch aangezien de aankoopprijs voor een nieuwe woning of de prijs voor hetverbouwen van je woning de laatste decennia ook in stijgende lijn is gegaan. Erwordt dus steeds meer geld uitgegeven voor een afbetaling. Wel zien we dat hetaandeel van het inkomen dat aan een afbetaling wordt gegeven stijgt invergelijking met vroeger. Maar wat kost een gemiddelde hypotheek per maand nu?Wij bekijken hoeveel we tegenwoordig gemiddeld lenen om onze hypotheek af tebetalen.

Wat kost een gemiddelde hypotheek per maand?

De huidige gemiddelde hypotheek ligtvolgens de cijfers van verschillende banken rond de 870 euro per maand. Wespreken hier natuurlijk over een gemiddelde hypotheek. We zien immersverschillen tussen de leeftijdsgroepen en familiale situaties. Zo zal hetlogisch in de oren klinken dat single moeder en vaders gemiddeld 100 eurominder per maand betalen voor hun hypotheek. Daarnaast lenen ze ook iets langerdan bijvoorbeeld de 55-plussers.

Bij jonge mensen (-30 jaar) ligt deleentermijn het hoogst. Op zich ook geen verrassing omdat deze mensen nog jongzijn en dus nog tijd hebben om hun lening af te betalen. De banken maken hierook geen probleem van. Het bedrag dat ze lenen ligt gemiddeld net iets lagerdan de 870 euro waar we daarjuist over spraken.

Bij 55-plussers ligt dit bedrag dan weermooi rond dat bedrag. We zien wel dat deze categorie van kredietnemers heel watkortere betalingstermijnen heeft en dat ze ook een minder hoog percentage vanhun aankoop ontlenen. De reden hierachter zijn de kredietverstrekkers. Hetlenen van geld voor een hypotheek aan 55-plussers houdt immers risico’s in. Hoeouder, hoe meer kans statistisch gezien dat je het loodje gaat leggen. Bankengaan dan ook niet toestaan dat je nog een lening van 30 jaar gaat afsluiten.Gelukkig hebben deze mensen vaak al wat meer gespaard waardoor ze niet hetvolledige of bijna volledige bedrag van hun aankoop moeten lenen.

Niet alleen lenen maar ook leven

Een lening op afbetaling om de aankoop van je woning te financieren, is een goed ideemaar zorg ervoor dat je ook nog kunt leven. Banken zullen sowieso onderzoekenof aangeven wanneer een lening volgens hen niet haalbaar is. In dat geval zalde lening ook niet worden gegeven. Het is goed dat je investeert in bakstenen,nog altijd de beste belegging die er bestaat, maar je wilt ook nog op reis ofeens op restaurant gaan. Misschien kan je met de bank afspreken om debetalingstermijn te verlengen en zo de lening lichter te maken. Het verkortenvan de duurtijd kan nadien nog altijd. De duurtijd verlengen, dat wordt eeniets ingewikkeldere zaak.

Hoeveel geld kan je lenen voor je hypotheek?

Als je heel specifiek wilt gaan kijken wateen gemiddelde hypotheek per maand jou zou kosten dan raden we aan om eens vrijblijvend contactop te nemen met de mensen van Kredietadvies. Zij kunnen samen met jou bekijkenwat je wenst te lenen en wat een haalbaar aflossingsplan is. Op deze wijzebepalen ze in samenspraak met jou een mooie en haalbare gemiddelde hypotheekper maand voor de afbetaling van jouw hypotheek.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen