March 28, 2023

Het aangaan van een hypotheek is een van de belangrijkste beslissingen in je leven. Vanaf dan zul je immers elke maand een bepaald bedrag aan je kredietgever moeten terugbetalen. In de meeste gevallen gaat het om een aanzienlijk bedrag. Als koppel kan je deze financiële koek onder twee personen verdelen, maar wat als je alleenstaande bent of als je als koppel beslist om op 1 naam te lenen. Wat zijn de voor- en nadelen en is het wel mogelijk om een hypotheek op 1 naam af te sluiten?

De voor- en nadelen van een hypotheek op 2 namen

Als koppel samen een lening afsluiten heeft voordelen en nadelen. Enerzijds is de kans groter dat de aanvraag wordt goedgekeurd omdat de bank een dubbele garantie heeft dat het geleende geld zal worden terugbetaald. Als één partner bijvoorbeeld zijn baan verliest, kan de andere partner bijspringen om de maandelijkse aflossingen te blijven betalen. Bovendien zijn beide partners beschermd in het geval van een huwelijk of wettelijke samenwoning, waarbij de woning niet verkocht of gehypothekeerd kan worden zonder toestemming van beide partners.

Anderzijds kan het samen aangaan van een lening nadelig zijn door de "hoofdelijke aansprakelijkheid". Dit betekent dat beide partners verantwoordelijk zijn voor het volledige terug te betalen bedrag en elk afzonderlijk kunnen worden vervolgd als dit niet gebeurt. Als een van de partners besluit om weg te gaan, blijft de andere partner achter met de volledige terugbetaling van de lening.

De voor- en nadelen van een hypotheek op 1 naam

Wanneer je als alleenstaande een lening afsluit, heb je als voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over een partner die zijn of haar verantwoordelijkheden niet nakomt. Je hoeft ook geen rekening te houden met de financiële mogelijkheden en wensen van een partner, omdat jij de enige bent die het contract ondertekent en dus de beslissingen neemt.

Het nadeel is dat de bank iets meer risico loopt omdat jij als enige verantwoordelijk bent voor de terugbetaling van de lening. Dit kan van invloed zijn op de goedkeuring van je aanvraag. Mogelijk zal de rentevoet ook iets hoger zijn dan wanneer je de lening als koppel zou aangaan. Dit hangt echter af van verschillende factoren zoals je inkomen, financiële stabiliteit en eventuele eigen inbreng. Als deze factoren in jouw voordeel spelen, kan het rentetarief nog steeds gunstig zijn. Als koppel is het al belangrijk, maar als single zeker om je de vraag te stellen “Hoeveel kan ik afbetalen?”. En reken er ook op dat je misschien meer persoonlijke inbreng zult moeten voorzien.

Kan ik geld lenen op 1 naam?

Hoewel banken de voorkeur geven aan koppels om een hypotheek mee af te sluiten omdat ze dan meer garantie op een succesvolle terugbetaling hebben, is het dus wel degelijk mogelijk om als alleenstaande op 1 naam geld te lenen. Je moet er gewoon voor zorgen dat de kredietinstelling voldoende vertrouwen heeft in je goede bedoelingen en dat je aantoont over voldoende financiële middelen te beschikken om de lening terug te betalen.

Of je nu alleenstaand bent of deel uitmaakt van een koppel, voor banken en kredietverstrekkers maakt het weinig verschil. In beide gevallen zullen ze je terugbetalingscapaciteit beoordelen om te zien hoeveel je elke maand probleemloos kunt terugbetalen voor een hypothecaire lening. Daarbij zullen ze niet alleen naar je inkomsten kijken, maar ook naar je uitgaven. Heb je bijvoorbeeld nog andere leningen lopen en zo ja, hoeveel moet je daarvoor maandelijks aflossen en hoe lang lopen die kredieten nog? Moet je alimentatie betalen? Heb je een vast contract of niet? En nog andere zaken zullen worden meegenomen bij het bepalen van jouw kredietwaardigheid.

Advies over leningen bij Kredietadvies

Heb je vragen over leningen en hypotheken of heb je advies nodig, aarzel dan niet om de mensen van Kredietadvies te contacteren. Zij helpen je graag om de juiste keuzes te maken zodat je met een gerust hart geld kunt lenen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen