January 27, 2022

Een appeltje voor de dorst… zo zou je de aankoop van een tweede woning kunnen beschouwen. Veel mensen investeren tegenwoordig hun geld immers liever in de aankoop van een investeringspand dat ze vervolgens kunnen verhuren dan het te laten staan op een spaarrekening die toch niets of nauwelijks iets opbrengt. Bij dergelijke investeringen horen we vaak het woord ‘verhuurhypotheek’ opduiken. Maar wat is dat nu precies een verhuurhypotheek en is het iets dat wij überhaupt in Vlaanderen kennen? Kan je bijvoorbeeld een hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek?

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een puur Nederlands begrip dat we in België of Vlaanderen eigenlijk niet kennen. In Nederland verschillen de voorwaarden van een verhuurhypotheek immers van de voorwaarden van een klassieke hypotheek voor het kopen en gebruiken van een gezinswoning. Ze maken zelfs een onderscheid tussen een particuliere verhuurhypotheek en een professionele verhuurhypotheek. Een verhuurhypotheek is in dit geval een hypotheek die men afsluit voor de aankoop van een woning die speciaal bedoeld is om verhuurd te gaan worden. Het wordt hierdoor als een investering beschouwd. 

Een hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek is daarom iets wat we in Vlaanderen niet echt kennen aangezien de verhuurhypotheek ook als een gewone hypotheek wordt beschouwd. Een hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek is dan theoretisch gezien misschien niet mogelijk, maar je kunt wel bijvoorbeeld je bestaande krediet van je eerste hypotheek opnieuw opnemen.

Een tweede hypotheek voor de aankoop van een investeringspand

Zijn er dan helemaal geen verschillen tussen de hypotheek van een gezinswoning en deze van een verhuurpand of moet je nergens rekening mee houden bij het afsluiten van een dergelijke hypotheek en bij het kopen van een opbrengsteigendom? 

Wie zijn of haar woning verhuurt, krijgt daar huurinkomsten voor in de plaats. Als de huurinkomsten hoger zijn dan het bedrag dat je afbetaalt aan de hypotheek dan is er geen vuiltje aan de lucht. Je kunt de hypotheek van je huurwoning dan gewoon met dit bedrag afbetalen en je houdt er zelf nog wat aan over ook. Zijn de inkomsten te laag dan zul je zelf moeten bijleggen of kan je overwegen om over te gaan tot de herfinanciering van de hypotheek van je eerste woning. Hierdoor kan je deze bijvoorbeeld verlengen waardoor de maandlasten lager zullen uitkomen. Je moet er wel rekening mee houden dat de interesten op het einde van de rit hoger zullen zijn.

Je kunt ook kiezen voor het zogenaamde bulletkrediet. Interessant als je over een paar jaar nog een serieuze erfenis te wachten staat of als je bijvoorbeeld geld van je pensioensparen ontvangt. Je gaat dan tijdens de afbetalingen enkel interest afbetalen en op het einde van de rit betaal je dan het kapitaal terug. Hierdoor zijn je maandlasten een stuk lager, maar moet je er wel rekening mee houden dat je op het einde nog een serieuze blok moet betalen.

Een hypotheek voor je huurwoning via Kredietadvies

Een goed advies… laat je helpen bij het kiezen van een hypotheek van je huurwoning. Er zijn tegenwoordig heel wat kredietverstrekkers en heel wat verschillende formules op de markt. Wat voor jou interessant is, hangt af van je mogelijkheden, eisen en wensen. Bij Kredietadvies staan de mensen jou graag bij om de juiste keuze te maken. Contacteer ze nu vrijblijvend.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen