January 29, 2022

In je zoektocht naar de goedkoopste lening is de rentevoet standaard het grootste struikelblok. De rentevoet bepaalt immers in welke mate je de hypothecaire lening als goedkoop of toch eerder als duur kunt beschouwen. Helemaal fantastisch zou het natuurlijk zijn, mocht de rente helemaal wegvallen. Dit kan door bijvoorbeeld een renteloze lening bij familie af te sluiten. Klink interessant, niet? Toch kan je maar beter met een aantal zaken rekening houden bij het geld lenen aan familie zodat dit niet op een vergiftigd geschenk uitdraait.

De gevaren van een renteloze lening aan familie

Als alles volgens plan en volgens de afgesproken voorwaarden verloopt, is er geen interessantere en goedkopere lening dan de renteloze lening aan familie. Spijtig genoeg loopt deze lening niet altijd volgens plan. Wanbetalingen, uitgestelde betalingen of jaloezie kunnen al gauw tot interne familiale conflicten leiden. Ben je daarom van plan een lening aan te gaan bij vrienden of familie, zorg er dan voor dat alles is uitgeklaard voor je aan de afbetaling begint en dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen.

Het zou natuurlijk kunnen, maar de kans is toch eerder klein, dat een familielid je zomaar even het volledige bedrag voor de aankoop van een woning kan lenen. Een renteloze lening onder familie vindt dan ook meestal plaats als het om iets kleinere bedragen gaat. Voor grotere bedragen zul je nog steeds beroep moeten doen op kredietinstellingen die financieel nets iets krachtiger zijn.

Hoe een renteloze lening bij familie afsluiten?

Belangrijk bij dergelijke lening is communicatie. En dan hebben we het niet alleen over communicatie tussen de kredietgever en de kredietnemer, maar ook tussen alle andere betrokkenen. Denk maar aan broers of zussen of andere familieleden die direct of indirect door de lening getroffen worden. Maak op voorhand afspraken met al deze mensen zodat duidelijk is wat er bijvoorbeeld gebeurt in geval van een overlijden van de kredietgever of andere mogelijke situaties.

Nu alle betrokkenen zijn geïnformeerd, is het tijd voor de volgende cruciale stap. Belangrijk is dat alle afspraken op papier worden gezet. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en de bedoeling is nog altijd dat je het geleende geld uiteindelijk terugbetaald. Het afbetalen van de schulden kan je daarom best op papier vastleggen. Leg niet alleen vast wie het geld aan wie heeft geleend, maar ook de wijze van terugbetaling, de terugbetalingstermijnen, de eventuele waarborgen en andere afbetalingsvoorwaarden. Als het om een afbetaling van onbepaalde duur gaat, kan je dit best ook vermelden.

Andere mogelijke leenvormen

Wie zonder rente geld kan lenen, komt altijd het voordeligste uit. Toch leidt het vaak tot problemen die je liever wilt vermijden. Het is daarom nuttig om samen met de mensen van Kredietadvies ook eens andere opties te bekijken. Enkel zo kan je een weloverwogen beslissing nemen. Er bestaan immers nog tal van andere interessante leenmogelijkheden die misschien nog beter aanleunen bij je verwachtingen.

Krediet@dvies eBook

Een  lening aanvragen maar je weet niet waar te beginnen?

Lees in  onze gratis brochure hoe wij je helpen aan de juiste lening om je droom te  realiseren.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Simulatievan jouw lening
Laat je rentevoet berekenen. Binnen 24u ontvang je een simulatie van ons.
Hypotheeklening
Persoonlijke lening

Gerelateerde artikelen